Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Disse blazerne er laget av stoffrester fra møbler på en fabrikk midt i Oslo

Skrevet av: Jules Reitan
Foto: Barbara Nunes / Slettvoll / Bastante Textile
Bastante Textile utfordrer den tradisjonelle blazeren, med en forretningsmodell som har fokus på lokal produksjon og overskuddsmaterialer.


For å redusere klimautslippene fra moteindustrien må vi må handle mindre og sjeldnere, i tillegg til å ta vare på det vi allerede har, men vi kommer ikke til å slutte å handle. Derfor er er det viktig at det vi faktisk kjøper lages av bedrifter som skaper positive ringvirkninger.

Oppdag norsk er en spalte som løfter frem nye, norske motebedrifter som satser nytt på bærekraftige løsninger. På den måten gjør vi det litt enklere for deg å oppdage flere favoritter og ta bedre valg når du trenger noe nytt.

Denne uka møter vi Bastante Textiles. De lager formsydde blazere av stoffrester som blir til overs fra norsk møbelproduksjon.

Dette er den første prototypen av en blazer laget av stoffrester fra møbelproduksjon. Foto: Instagram @bastantetextile

– Da vi først lekte med tanken om å skape noe nytt så var det viktig for oss å bygge opp et merke som utelukkende bruker eksisterende ressurser. På den måten kan vi stå inne for det vi gjør og være levedyktige i 2022 og årene fremover, sier de to motegründerne Aud Elin Omholt og Grete Roer. De er begge utdannet økonomer og ønsket i utgangspunktet å utfordre den typiske kontor-blazeren ved å bruke overskuddstekstiler fra møbelproduksjon til å gi liv til feminine og formsydde blazerjakker.

Motegründerne Aud Elin Omholt og Grete Roer på jakt etter stoffrester hos Slettvoll. Foto: Slettvoll

– Vi fant raskt ut at utfordringen ikke var mangel på alternativer til den tradisjonelle blazeren, men vi savnet fortsatt denne type jakke laget med fokus på slitesterke tekstiler.

Overskuddsmaterialer fra Slettvoll

Bastante Textile så dagens lys for omtrent et år siden, og har helt siden starten fått tilgang til restmaterialer fra den norske møbelprodusenten Slettvoll.

– Møbeltekstil er veldig slitesterkt. Stoffet brukes normalt til sofa og stoler med lang varighet, noe som også styrker tidløsheten og kvaliteten til blazerne. 

– Å kunne ta i bruk overskuddstekstilene fra Slettvoll var midt i blinken for det vi ønsker å få til – også med tanke på eksklusivitet, da Slettvoll er en etablert aktør som høyner verdien på de blazerne vi lager.

Lokal produksjon midt i Oslo

Omholt og Roer så at de kunne skape en forretningsmodell som var både sirkulær og lokal. Det var en viktig faktor for dem.

– Vi vet at uansett hvordan man produserer nye klær, så kan det ikke kalles bærekraftig så lenge produksjonen bidrar til økt etterspørsel etter nye materialer og ressurser.

– Målet vårt er å produsere på etterspørsel og produsere lokalt for å ikke bli sittende med et stort varelager.


Bastante Textile jobber tett med Manufacture Oslo som produserer jakkene som har en prislapp fra 5900 til 7300 kroner.

– Vi designer, utvikler og produserer i Oslo. Vi er stolte av at vi opererer med en helnorsk verdikjede. Etter at vi har fått tilsendt tekstiler fra Slettvoll sin fabrikk på Stranda, kuttes mønsterdelene ut ved hjelp av en digital kuttemaskin på Gården Ørnes i Telemark. Deretter syr vi sammen jakkene i Oslo, hos Manufacture Oslo.

Foto: Instagram @bastantetextile


– At vi fokuserer på lokal produksjon gjør at prissjiktet blir nokså høyt. Det er billigere å produsere i andre land, men vi ønsker å stå inne for en riktig bærekraftsprofil og bygge merket vårt på en fremtidsrettet måte. 

– Vi skiller mellom to ulike modeller. Den ene har rett halslinning, mens den andre har buet halslinning. Tekstilene vi bruker er enten i 100 prosent ull eller i lin- og bomullskvalitet. Jakkene kan brukes året rundt – helt uavhengig av trendbildet.

Flere saker