Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

– Nordmenn er best i verden på forbruk, men er det egentlig noe å skryte av?

I denne ukas Trashtalk møter vi Ulrikke Bryn Wethal på Oslo City for å snakke om forbruksvaner.

Ulrikke er postdoktor på Senter for utvikling og miljø på Universitet i Oslo. Der forsker hun på utviklingen av forbruk over tid, og hvordan det preger hverdagslivet vårt. I den 6. episoden av Trashtalk tar hun oss med inn til selve rotårsaken til at vi lager så mye søppel: Forbruket vårt.

Vi forundrer oss over hvorfor det ikke er noen sammenheng mellom nordmenns liv og lære. Vi snakker om normstyring og sosiale krav til fornyelse på den ene siden, og produsentenes innebygde foreldelsesmekanismer på den andre.

Vi tar opp problemstillinger knyttet til byttefaktoren som driver norsk økonomi – og diskuterer hvordan barn læres opp til å bli fremtidens forbrukere gjennom digital påvirkning og influensere som forbilder.

Dessuten snakker vi om hvordan det er mulig å ta på oss skylapper som gjør at vi kan bli ekte forferdet over mishandling av svin i landbruket den ene dagen – bare for å gå i butikken og kjøpe svinekjøtt til middag den neste.

Paal avslører at han aldri har vært på Oslo City, Preben røper at han har en fortid som Norges beste slipsselger og lurer på om det trengs en røykelov for å begrense skadelig forbruk, men får svar fra Ulrikke som forteller at røykeloven bare flyttet forbruket av tobakk fra sigaretter til snus.

Vi blir enige om at forbruksvanene våre er et litt mørkt kapitel, men er sikre på at det finnes håp i fremtiden. Vi må bare lage den først. 

Hør episoden på Acast…

…eller der du pleier å høre podkast

Hør på Spotify

Hør på Apple Podcast

Flere saker