I følge en undersøkelse fra 2017 lager nordmenn i snitt ti forskjellige måltider i løpet av et år. Likevel har 8 av 10 enda ikke bestemt seg for hva de skal handle når de er på vei til butikken etter jobb. Dårlig planlegging er en viktig årsak til at vi kaster hver tiende handlepose.
– Vi spiser det samme hele tiden, men klarer ikke å planlegge smart, sier Mette Nygård-Havre. Hun står bak Spisoppmaten, som er Norges største Instagram-konto for folk som trenger hjelp til å kutte matsvinn.
– Folk har ekstremt ofte de samme tingene til middag. Det burde være et godt utgangspunkt for å spise opp maten, men folk vil ikke planlegge. De synes det er stress, sier Nygård-Havre.
1. februar økte flere av de store dagligvarekjedene prisene på mat med 8-10 prosent. Den prisøkningen kan mange spare inn ved å begynne å spise opp den maten de allerede kjøper. Nygård-Havre opplever at interessen for å redde mat tar av i takt med at maten blir dyrere.
– Det har tatt helt totalt av. Folk tenker dessverre lite på miljøet. Det viser seg nok en gang at det ikke er klima- og miljø som får folk til å bli matreddere. Det er prisene.
Planlegger mer når prisene øker
Nygård-Havre mener flere vil begynne å planlegge nå som matvareprisene øker ytterligere.
– Prisene går så mye opp at folk blir presset til å planlegge på en helt annen måte. Hun anbefaler å skrive ned hva man pleier å spise til middag, for da blir det lettere å legge en plan.
– Du har kanskje pølse med potetstappe på mandager, spaghetti med kjøttdeig, bønner eller linser på tirsdag også er det taco på fredag og pizza på lørdag. Det er ikke så vanskelig å sette sammen en meny for uken, når man vet hva man skal spise, sier Nygård-Havre.
Selv har hun gjort det til en vane å planlegge middagene sammen med barna.
– Hver søndag setter jeg med ned med mine to ungdommer, så åpner vi kjøleskapet og ser hva som er der inne. Det bruker vi som utgangspunkt når vi spør oss selv hva vi har lyst på til middag den neste uken. Det tar omtrent to minutter – og er egentlig veldig enkelt.
For å sikre at maten blir både god og næringsrik tar hun som regel utgangspunkt i noen basisgrønnsaker som kan brukes til det meste.
– Jeg har alltid gulrot, brokkoli, champignon og potet. Det bruker jeg utover i uken sammen med noe fisk, kjøttdeig og kanskje pølse og potetstappe en dag. Vi lager gjerne en vegetarlasagne-grateng til helgen, for den kan vi putte mye forskjellig oppi, så vi blir kvitt restene.
Digitale planleggingsverktøy
Selv om Mette Nygård-Havre synes middagsplanleggingen er en smal sak, skjønner hun at folk kan ha behov for verktøy for å komme i gang. Selv anbefaler hun en app som er laget av Karen Elene Thorsen, som ble kjent som Fattig student i sosiale medier.
– Jeg tror Sulten-appen kan være en god hjelper, for den er ganske god på å ta utgangspunkt i hva man har av basisvarer og foreslå oppskrifter basert på det. Matvett har også et verktøy som hjelper deg å finne ut hva du kan lage av matvarene du har utover i uka, sier Mette Nygård-Havre.
Kampen mot matsvinn har lenge har vært frontet av miljøforkjempere, men for Nygård-Havre selv var det flere grunner til å engasjere seg.
– Jeg jobbet i avfallsbransjen og så med egne øyne hvor mye spiselig mat som ble kastet. Da jeg fikk barn selv, ville jeg at de skulle få respekt for maten, få i seg næringsstoffene de trenger og lære seg økonomien i det.
Ukesmenyen for deg som vil spise opp maten
Switch spurte Mette Nygård-Havre om hjelp til å sette sammen en ukesmeny som gjør det enklere å planlegge innkjøp og måltider uten at verdifull mat går til spille. Her er resultatet.
Handleliste for en familie på fire personer
- 1 kg gulrøtter
- 1 brokkoli
- 1 løk
- 10 poteter
- 1 boks med tomater
- 3-4 ferske sjampinjong
- 1 pose med spinat
- 1 pakke kalkunpølser
- Firepakk med laks
- 1 pakke kjøttdeig
- 1 pakke kidneybønner
- 2 stk tomater på boks
- 1 boks kesam eller rømme
- 1 pakke fetaost
NB! Oppskriften forutsetter at du har krydder i skapet og at du legger til diverse grønnsaker som paprika og agurk.
Måltidsplan for mandag – søndag
Ukesmenyen er lagt opp for at det skal bli lett for en familie på fire personer å spise opp all maten de kjøper, samtidig som de har et variert og godt kosthold.
Mandag: Kalkunpølser med brokkoli
Det er alltid bra med en enkel start på uka, så mandagen starter lettvint med kalkunpølser med potetstappe og brokkoli.
Tirsdag: Torsk i grønnsaksform
Fisk er viktig for et næringsrikt kosthold. Torsk i form med gulrøtter, brokkoli, løk, spinat og poteter og en boks med hakkede tomater er både sunt og godt.
Onsdag: Spaghetti med kjøttdeig
Spaghetti er en av Norges nasjonalretter. Du trenger en halv pakke kjøttdeig og en halv pakke kidneybønner. Du lager tomatsaus med en boks hakkede tomater, eller du kan bruke noen småkjipe tomater du har liggende og trenger å bli kvitt. Småhakk gulrøtter, løk og brokkoli oppi. Har du pølser igjen fra mandagen? Da kan du bland dem inn i tomatsausen. Husk å krydre som du liker det!
Torsdag: Plukkfisk av rester av torsk og potetstappe
På torsdag bruker vi opp restene fra tirsdagen. Bland torsk og potetstappe til plukkfisk og rasp opp to gulrøtter og ha ved siden av.
Fredag: Taco med kidneybønner
Fredags-tacoen har blitt en klassiker. Vi bruker en halv pakke kjøttdeig og en halv pakke kidneybønner. Kutt opp grønnsakene som du ønsker – og bruk det du har fra før.
Rester av tacolefser fryser du, så har du det klart til neste uke. Server med kesam eller rømme og tacosaus. Rester som blir til overs kan brukes neste uke – eller i en fiskeform.
Lørdag: Pizza med rester av spaghettisaus
Pizza med rester av spaghettisaus som base for topping. Kutt opp sjampinjong, gulrot og brokkoli og ha på toppen. Rasp opp gulost – husk å bruke opp osteskalker. De kan du ha klare til pizza i fryseren. Pizza er genialt for å bruke opp pølsesnabber, skinke eller andre ting du har liggende. Kan enkelt lages vegetar også.
Søndag: Vegetarlasagne med grønnsakrester
Søndagsmiddagen blir vegetarlasagne med resten av gulrøttene, brokkoli, og løk. Alt dette freser du og heller over en boks med hakkede tomater. Spinaten steker du for seg. Ha tomatsaus i bunn, så spinat, fetaost og pastaplater. Gjenta prosessen, ha saus på toppen og strø raspet ost over. Du serverer med kesam eller rømme. Blir det litt til overs, er det godt å starte en ny uke med rester av lasagne. Da varmer du bare opp restene – og mandagsmiddagen er i boks.
Bonus: Slik blåser du liv i slappe gulrøtter
– Mange er dødsfrustrert fordi butikkene bare selger gulrøtter i kilospakninger, for eksempel. Det er ikke så rart, for det er jo over en million nordmenn som bor alene. De har ikke behov for så mange gulrøtter. De vil ha singelpakker og kjøpe mer i løsvekt, men da sier Bama at gulrøttene må være i emballasje, så de holder seg lenger. Det er vanskelige avveininger, sier Mette Nygård-Havre.
Selv om hun mener matbutikker og produsenter bør legge til rette for mindre pakninger, finnes det alltid en utvei for deg som forbruker. Her hjelper hun deg å blåse liv i slappe gulrøtter, så de blir crunchy og gode igjen.