Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Nye avsløringer om motebransjen: EU-land dumper 37 millioner plastikk-klær i Kenya

– Ryggraden i fast fashion-industrien er plast – og plastklær er i hovedsak søppel.


I følge en ny rapport fra Changing Markets Foundation er 1 av 3 brukte klesplagg som eksporteres til Kenya i så dårlig forfatning at de ikke kan brukes på nytt.

De fleste klærne er laget av billige plastmaterialer, og blir enten dumpet eller brent for å varme opp vann til matlaging. Utslippene fører til store miljøødeleggelser i jordsmonn og vannkvalitet, luftforurensning og CO2-utslipp.

Store deler av klesavfallet stammer fra innsamlingsordningene til veldedige organisasjoner.

– Eksport av søppelklær til fattigere land har blitt en fluktvei for systemisk overproduksjon og en skjult avfallsstrøm som burde være ulovlig.

Det sier Betterman Simidi Musasia, grunnlegger av Clean Up Kenya og George Harding-Rolls, kampanjeleder i Changing Markets Foundation, som står bak undersøkelsen.

– Plastklær er i hovedsak søppel

Det er Clean Up Kenya og Wildlight, som har gjennomført undersøkelsen for Changing Markets Foundations. De understreker at kjernen i problemet er fast fashion-industriens avhengighet av billige plastmaterialer for å lage klær som i økende grad utvikles for engangsbruk – og ikke lang varighet, reparasjon, ombruk og resirkulering.

Foto: Clean Up Kenya og Changing Markets Foundation.

– Vi dro til Ground Zero i fast fashion-verden og avslørte en stygg sannhet. At handelen med brukte klær fra Europa i stor og økende grad er en handel med skjult avfall. En stor andel av klærne donert til veldedige formål av mennesker som mener godt ender opp på denne måten. Hvorfor? Fordi ryggraden i fast fashion-industrien er plast – og plastklær er i hovedsak søppel, sier Betterman Simidi Musasia, som beskriver land som Kenya som en rømningsventil for europeisk overforbruk av mote.

Se mini-dokumentar om moteforsøplingen i Kenya


– Må reformere handelen med brukte klær

– Forhandlere kjøper pakkede bruktklær i blinde og dumper forståelig nok den økende prosentandelen som viser seg å være ubrukelig. Vår avhengighet av fast fashion påfører fattigere land som Kenya forurenset jord, luft og vann, sier han.

– Med mindre moteindustrien endres fundamentalt, vil det vi har sett i Kenya og rundt om i verden bare være begynnelsen. Løsningen er ikke å legge ned handelen med brukte klær, men å reformere den.

Rapporten konkluderer med at handel med brukte klær er et smutthull i en juridisk avtale fra 2019, som skal stoppe rikere land fra å dumpe ikke-resirkulerbart plastavfall i mindre velstående land.

Hele 69 prosent av tekstilene er nå laget av plast, som nylon og polyester, som nesten ikke resirkuleres.

Changing Markets mener behovet for nye reguleringer er stort. De har store forventninger til EUs tekstilstrategi og visjonen om å transformere tekstilindustrien i Europa i bærekraftig retning.

– Den bør være omfattende. Den må inkludere strenge resirkulerings- og gjenbruksmål. Merker bør være forpliktet til å betale for avfallet sitt og vi trenger plastavgifter som påvirker motebransjen til å ta i bruk mer bærekraftige stoffer av høy kvalitet, sier George Harding-Rolls.

Foto: Clean Up Kenya og Changing Markets Foundation.


Funn fra Trashion-rapporten til Changing Markets Foundation

  • Av 112 millioner brukte klesplagg som sendes fra EU til Kenya hvert år, inneholder opptil 1 av 3 plagg plast. Plaggene er i så dårlig kvalitet at klærne enten blir dumpet eller brukt brent for å varme opp vann til matlaging. Utslippene fører til store ødeleggelser i jordsmonn, vannkvalitet og luftforurensning.

  • Mengden brukte klær som strømmer til Kenya fra globale kilder har vokst betydelig de siste årene. Årlig mottar landet 17 plagg per kenyaner – og åtte av disse er ubrukelige.

  • De fleste bruktklærne stammer fra donasjoner til veldedige organisasjoner, som har innsamling og brukthandel med klær som en viktig inntektstrøm.
  • Kenyanske handelsbedrifter rapporterer om klær som er tilsmusset av oppkast, tunge flekker og dyrehår.

  • Flere gjenvinningselskaper som er en del av Fashion for Good og Textiles 2030, er blant de som handler store mengder ubrukelige brukte klær, til tross for at de har forpliktet seg til det motsatte.

  • I 2021 var de største europeiske direkteeksportørene av brukte klær til Kenya Tyskland, Polen og Storbritannia. Nederland og Belgia fungerer som oppgjørssentraler for store mengder brukte klær fra større europeiske land.

  • Omfanget av problemet er sannsynligvis mye større fordi etterforskningen kun fokuserer på direkte eksport til Kenya. Mange brukte klær eksportert av europeiske land passerer gjennom et nett av land i og utenfor Europa som blander og sorterer klær, noe som gjør det umulig å spore.

Flere saker