Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

I denne videoserien kan du lære mer om hva som trengs for å gjøre klesbransjen mer bærekraftig.

Annonsørinnhold: Videoserien er utviklet som en del av et samarbeid mellom NF&TA og Switch som skal bidra til å sette fokus på hva som trengs for å utvikle en bærekraftig klesbransje i Norge.
Kampen om klesbransjen står mellom ultrafast fashion fra Kina og Slow Fashion fra Europa. Midt oppe i dette jobber norsk motebransje for å bli bærekraftig. Lær mer om hvordan.


De siste årene har kinesiske selskaper introdusert ultrafast fashion. Drevet av et designtempo på 2000 nye plagg hver dag, AI-drevet markedsføring og ekstremt lave priser har selskaper som Shein tatt ledende globale posisjoner med produkter som går i stykker etter få gangers bruk.

I Europa går utviklingen i motsatt retning. EU setter bærekraft i høysetet og med sin nye tekstilstrategi stiller de radikale krav til produsentansvar, kvalitet, ombruk og sirkulære forretningsmodeller.

Kampen om motebransjens fremtid står mellom Kina og Europa – mellom destruktivt overforbruk og bærekraftig utvikling. EU har lagt lista høyt – nå er det opp til Norge å levere.

Denne videoserien gjør opp status i kampen om motebransjen fremtid – og ser på hvordan den globale maktkampen vil påvirke norsk mote og tekstilindustri.

1. Kampen om tiden

Lang levetid på produktene er nøkkelen til en bærekraftig klesindustri. EU setter kvalitet og bærekraft i høysetet, mens Kina går motsatt vei og dobler opp på overforbruk og kortlevde produkter. Kampen om motebransjen står mellom ultrafast fashion fra Kina og slow fashion fra Europa.

Gisle Mariani Mardal, Leder for innovasjon og utvikling i NF&TA


2. Produsentansvar på 20 minutter

EU har varslet nye regler for produsentansvar som stiller krav til kvalitet, innsamling og ombruk – og Stortinget har hengt seg på. Få et innblikk i de viktigste utfordringene klesindustrien står overfor når de må ta ansvar for produktene de selger gjennom hele livsløpet.

Linda Refvik, CEO i NF&TA


3. Sirkulære prosesser: Hvordan lage klær som aldri går av moten?

Tidløst design og produkter som er laget for ombruk og enkel reparasjon blir essensielt når produsentene skal levere på EUs krav til produsentansvar. I Norge har Holzweiler startet arbeidet med å utvikle neste generasjons moteprodukter.

Line Staxrud Eriksen, CSR manager  i Holzweiler


4. Nye krav til innsamling, sortering og ombruk

Effektive systemer for innsamling, sortering og ombruk er en av kjerneutfordringene når tekstilnæringen må ta ansvar for produktene de selger gjennom hele livsløpet. Her får du et innblikk i hvordan en moderne ombruksverdikjede kan bygges opp i fremtiden.

Gro Haram, bærekraftsansvarlig i NF&TA


5. Verdens største anlegg for gjenbruk og resirkulering av tekstiler

Storskala innsamling, sortering, gjenbruk og gjenvinninger essensielt for utviklingen av en effektiv og konkurransedyktig ombruksverdikjede i Norge. I dette innlegget får vi et innblikk bak fasaden på verdens største anlegg for gjenbruk og resirkulering av tekstiler, som er under utvikling i Norge.

Knut Skinnes, daglig leder i Norwegian Re:textile og Arnt Willy Hjelle, bærekraftsansvarlig i Fretex


6. Mote, markedsføring og påvirkning av barn i en datadrevet virkelighet

Få et innblikk i hvordan fast fashion aktører jobber målrettet for å utdanne neste generasjons storforbrukere — og hva NF&TA jobber med for å inspirere neste generasjons ombrukere til å ta bærekraftige klesvalg.

Preben Carlsen, daglig leder i Switch og Linda Refvik, CEO i NF&TA


7. Motstrøms markedsføring som virker

“Kjøp mindre” står det på skiltet utenfor butikken til Northern Playground i Oslo. Den norske klesprodusenten har bygget en solid posisjon i en svært konkurranseutsatt bransje, ved å oppfordre til mindre forbruk. Se hvordan de har tatt modige valg som har gitt dem en bærekraftig posisjon i markedet.

Jo Egil Tobiassen, CEO i Northern Playground


8. Politiske prioriteringer: Dette må klesbransjen ta hensyn til

Solveig Vitanza er medlem i Næringskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet. Se hva hun sier om hvilke politiske prioriteringer klesbransjen må ta høyde for i arbeidet med bærekraftig omstilling.

Solveig Vitanza, Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.


Flere saker