For å redusere klimautslippene fra våre forbruksvaner må vi kjøpe mindre og sjeldnere, i tillegg til å ta vare på det vi allerede har. Vi kommer ikke til å slutte å handle, så derfor er det viktig at det vi faktisk kjøper lages av bedrifter som skaper positive ringvirkninger.
Oppdag norsk er en spalte som løfter frem norske bedrifter som satser nytt på bærekraftige løsninger. På den måten gjør vi det litt enklere for deg å oppdage flere favoritter og ta bedre valg når du trenger noe nytt.
– For at sirkulære prosesser skal fungere, tror jeg det er viktig at vi tillegger ting en verdi. Dette har med vår holdning til bruk- og kast-samfunnet som ikke fungerer, sier Cecilie Ova Nielsen.
Eftir er det som skjer etterpå
Nielsen og Katrine Røed, som begge har erfaring fra startups, bestemte seg i 2021 for å lage sitt helt eget butikk-konsept. Eftir, som betyr “etter” på islandsk, er navnet på butikken som legger bærekraft og miljøspørsmål til grunn for alt de gjør.
– Eftir er et sirkulært handelskonsept hvor du som kunde skal føle deg trygg på å gjøre en handel der de sirkulære verdiene gjenspeiler seg i alle ledd, sier Ova Nilsen.
Har egne stylister som velger brukte klær
Hos Eftir kan du kjøpe klær som er second hand, redesignet eller laget av overskuddsmaterialer. I tillegg selger de restaurerte møbler som er en del av interiøret. Målet er å gjøre det like fristende å velge brukt som å kjøpe nytt.
– Vi er selektive når det kommer til hva vi selger av klær, sko og tilbehør for å skape den verdien av at du handler noe du har lyst på, selv om det er brukt. Derfor har vi stylister som velger ut alle klærne, slik at vi er sikre på at det passer vår målgruppe. Jeg tror vi må være flinke på akkurat dette, hvis vi skal klare å få folk til å kjøpe ombruk.
Eftir ønsker at du leverer inn plaggene du ikke lenger vil ha til butikken deres, i stedet for å kaste dem. Som takk får du et gavekort som gir plaggene ny verdi – enten de havner hos en annen eier eller blir redesignet.
Det startet med en kaffekopp
Eftir har også en liten kafé hvor du kan kjøpe deg mat som er vegansk og produsert lokalt, i tillegg til kaffe som kommer i kopper som må leveres inn igjen. Faktisk var dette sirkulære emballasjesystemet en viktig del av konseptet siden start.
– Du kan bare forestille deg hvor mange kaffekopper vi drikker per dag. Alt kommer i engangsemballasje, og alle sier den er resirkulerbar i en eller annen form. Likevel er det ofte flere faktorer som gjør at man i Norge ikke klarer å håndtere avfallet på den måten som det behøver. For eksempel har man ikke utstyret for at det blir gjort korrekt.
– En engangskopp har ingen verdi så den kan du helt enkelt kaste. Men en kaffekopp av bedre kvalitet, som du får låne, og som du blir trukket penger fra kortet ditt hvis du ikke leverer tilbake, vil ha en verdi for deg.
Emballasjeprosjektet er en av de viktigste drivkraftene bak Eftir sin eksistens, og er støttet av Innovasjon Norge. Sammen med blant andre teknologiselskapet Grin, har de utviklet panteløsninger for å minske emballasjeavfallet.
– Hos oss får du kaffen i en kopp med en unik QR-kode. Denne koden kan du scanne i en app som du har lastet ned på forhånd. Så har du en låneperiode på to uker før du må levere den tilbake. Akkurat som på biblioteket.