Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

– Ansiktet mitt ble brukt til å hjelpe brands med å selge ting jeg ikke hadde lyst til at andre skulle kjøpe

Skrevet av: Ida Brun
Møt toppmodellen Ada Martini Strøm som har tatt et oppgjør med fast fashion-industrien.


Ada Martini Strøm (32) er modell, forfatter, greenfluencer og klimaaktivist. Med 12 års erfaring fra modellbransjen vet hun godt hva som skjer bak kulissene.

— Det var ikke givende å føle at jeg var en reklameplakat, sier hun.

Etter pandemien har hun tatt et aktivt karrierevalg. Nå jobber hun kun med slow fashion brands. For å sikre at hun jobber med de riktige merkevarene har hun laget en sjekkliste som hun går gjennom før hun takker ja til en jobb. En av de tingene hun vektlegger er at en merkevare må være helt transparent om hvordan de gjør alt fra produksjon til salg – og at de skal dele verdiene de står for.

Ada Martini Strøm har gått gjennom alle fasene på veien til å bli mer bevisst og leve et grønnere liv.

Hun påpeker at man starter der man er i livet, og at det er aldri for sent å begynne. Selv har hun bare vært opptatt av bærekraft i seks-syv år.

— Sakte, men sikkert utviklet det seg. Jeg gikk gjennom angst, fornektelse og følelsen av skam. Til slutt klarte jeg virkelig å ta det innover meg og engasjementet vokste, sier hun.

Strøm er modell, forfatter, greenfluencer og klimaaktivist. Foto: Christine Kofstadmoen og Aschehoug forlag
Ada Martini Strøm er modell, forfatter, greenfluencer og klimaaktivist. Foto: Christine Kofstadmoen og Aschehoug forlag.

En personlig modningsprosess

— Da jeg begynte å skjønne hvordan den bransjen jeg selv var en del av fungerte, så startet en veldig lang modningsprosess inni meg.

— På jobb så fleipet de på sett om hvor dårlig kvalitet det var på klærne. De kunne lukte konserveringsmiddel, og mengden av klær ble bare større og større.

Bak fasaden i fashion industrien så Ada Martini Strøm kjoler som så ut som en blanding av tynt papir og polyester.

Ada Martini Strøm / modell, forfatter og greenfluencer

— En kjole blir sydd inn, klemt inn med klemmer og det blir brukt sikkerhetsnåler. Så blir den stylet av 16 personer som får den til å se bra ut. Før de retusjerer det herfra til månen, så det ser enda bedre ut og den blir lett å selge.

Ada Martini Strøm / modell, forfatter og greenfluencer

— Klær som ikke er egnet for å bli brukt mer enn en gang fremstilles som noe det ikke er, sier hun.

Under corona-pandemien flyttet hun fra New York og tilbake til Oslo. På den tiden fikk hun god tid til å tenke over egne standpunkt.

— Jeg hadde gått og kjent på det en stund. Under corona så ble jeg sittende inne over en lang periode og fikk tid til å tenke over min rolle som modell, forteller Strøm.

Strøm flyttet fra New York til Oslo under pandemien. Foto: Christine Kofstadmoen og Aschehoug forlag
Ada Martini Strøm flyttet fra New York til Oslo under pandemien. Foto: Christine Kofstadmoen og Aschehoug forlag.

Samfunnet åpnet opp igjen og ting var ikke som før

— Etter åpningen av samfunnet fikk jeg muligheten til å reise og gjøre noen jobber for fast fashion brands igjen, men da følte jeg meg rett og slett ferdig. Jeg hadde ikke lyst til å gjøre det lenger.

— Det var ikke givende å føle at jeg var en reklameplakat. Ansiktet mitt ble brukt til å hjelpe brands med å selge ting jeg ikke hadde lyst til at andre skulle kjøpe.

Det var en kombinasjon av corona, et voksende engasjement for klima og ikke minst menneskerettigheter som var en utløsende faktor for Strøm sitt valg om å forlate fast fashion bransjen.

— Jeg hadde lyst til å fortsett å jobbe som modell, men jeg ønsket å se på om det var en mulighet for å løfte opp de som gjør ting litt annerledes.

Mye har endret seg etter at hun bestemte seg. Hun forteller at den største endringen har vært at hun har fått muligheten til å bli kjent med mange mennesker som jobber med mote på en annen måte.

— Det har åpnet seg en mye større moteglede for min del. Før så var jeg diktert av trender. Jeg hadde ingen egen definert kjærlighet for det jeg hadde på meg. Jeg har oppdaget en ny verden for uttrykksform og identitet gjennom mote, som jeg ikke var bevisst på før, sier hun.

— I møtet med kunder og andre bidrar jeg til å starte samtalen om bærekraft når jeg har sjekklisten min som utgangspunkt. Det er en veldig lærerik og engasjerende måte å jobbe som modell på.

Det har åpnet seg en mye større motegelde for Strøm. Foto: Christine Kofstadmoen og Aschehoug forlag
Det har åpnet seg en mye større motegelde for Strøm. Foto: Christine Kofstadmoen og Aschehoug forlag.

Strøm forteller at hun opplever at mange har lyst til å ta del i denne samtalen, men ikke helt vet hvor de skal starte.

— Jeg har blitt kjent med mange som ikke har tatt et like kraftig standpunkt som det jeg har. Derfor er det viktig å prate mer om ulike måter man kan få et mer bærekraftig forhold til mote på. Jeg føler meg heldig som kan dele noen av de tingene jeg har oppdaget med andre. På den måten kan jeg også hjelpe dem med å ta mer bærekraftige valg.

Les også: Morten Thorsby er fotballproffen som spiller grønt


Som toppmodell har hun hatt en unik mulighet til å bli kjent med mennesker som jobber med ting innen bærekraftig mote som det ikke er så stor kunnskap om.

— På den måten føler jeg at jeg har litt fingeren på pulsen på hva som skjer. Det er fint å ha en jobb der man hele tiden er bevisst på løsninger, for vi blir til enhver tid bombardert med utrolig mange nyheter.

De fleste kundene Ada Martini Strøm hadde før kan hun ikke lenger jobbe med. Nå har hun en helt annen måte å jobbe på, og de fleste tilbudene som kommer inn må hun filtrere ut fordi det ikke er riktig.

– Jeg finner motivasjon i å vite at jeg bidrar til at det er bevegelse i bransjen. Det er viktig å prøve og jobbe for å fremme de løsningene verden trenger nå, forklarer hun.

Tenke grønt og leve glam

I løpet av det siste året har hun debutert som forfatter, og i januar ga hun ut boken «Green Glam». Det er en personlig og underholdene klimaguide som skal møte leseren uansett hvor de er på sin egen bærekraftreise.

Strøm ga ut boken Green Glam i januar. Foto: Christine Kofstadmoen og Aschehoug forlag
Strøm ga ut boken Green Glam i januar. Foto: Christine Kofstadmoen og Aschehoug forlag.

Strøm forteller at hun ønsker å vise hvordan vi enkelt kan gi det grønne skiftet større plass i hverdagen, både på personlig nivå og samfunnsnivå.

— Det er ganske enkelt å tenke grønt og leve glam. Ofte kommer venner og familie bort til meg og forteller at de har på seg en kjole etter bestemor, for eksempel. Det gjør det hele mye mer personlig, pluss at det er bedre for lommeboka, sier hun.

— Mest av alt så kan du ha lave skuldre, og du trenger ikke stresse over at du må ha siste nytt i klesskapet. Du lar deg ikke lure av annonser, for du klarer å ta grønne valg.

Modellen har funnet frem et klesstativ med sine favorittplagg. Her finner vi det hun selv mener representerer slow fashion. Stativet har et bredt utvalg av plagg, med alt fra Forever 21 til arvede eller lånte plagg.

— Dette er en kombinasjon av klær jeg har kjøpt brukt eller hatt veldig lenge. Det er mange som tenker at det er feil å bruke klær fra H&M, men det er ikke poenget. Så lenge du har kjøpt plaggene, kan du ikke ha dårlig samvittighet for det du allerede har i skapet og som du anskaffet for lenge siden.

Ada Martini Strøm viser frem sine favorittplagg når Switch kommer på besøk. Foto: Ida Brun

— Jeg ønsker at de plaggene jeg kjøper skal ha et så langt liv som overhodet mulig. Noen ganger kan kvaliteten overraske, andre ganger kan den skuffe.

For Ada Martini Strøm er et plagg tidløst når hun vet at det er noe hun kan bruke om ti år.

— Det er viktig å være ærlig med seg selv, og at du vet hva du har i garderoben. Hvis du har tilgang til bestevennen din sitt klesskap, vit hva du har tilgang til der også.

— Style et plagg med flere looks, og utfordre deg selv. Ha færre plagg og lær deg å bruke tilbehør. Moodboard er også en fin ting, så kan du se hva du har i garderoben som dekker det behovet du vil. Du har ofte mer liggende enn du tror.

Flere saker