Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Frykter kunstig intelligent robot har blitt påvirket av grønnvasking fra fast fashion-industrien

Switch har testet ChatGPT som motejournalist. – Det lukter av grønnvasking, sier Preben Carlsen.

Med overbevisende språk og umiddelbare svar på komplekse spørsmål, har ChatGPT tatt verden med storm. Bare fem dager etter lansering i november, hadde over 1 million mennesker testet ut det kunstig intelligente robot-orakelet . To måneder senere har ChatGPT etablert seg som et globalt fenomen. Open AI, selskapet som har utviklet roboten, er verdsatt til 29 milliarder dollar, i følge The Wall Street Journal.

Open AI er et av mange selskaper som jobber for å bygge avanserte chatboter. De nye løsningene er designet for å etterligne menneskelig kommunikasjon. De kan innhente og sette sammen informasjon i et tempo ingen mennesker kan matche, og mange tror de smarte assistentene vil ta over for Google og andre søkemotorer.

Foto: Andrea De Santis / Unsplash

Likevel er det mange som er skeptiske til utviklingen. De frykter at teknologien kan brukes til å spre desinformasjon.

– Systemene har en rekke svakheter. De er iboende upålitelige og gjør ofte feil i resonnementer og fakta, skriver forsker Gary Marcus i Scientific American. I følge Marcus er noen av svakhetene at systemene er sensitive for kontekst og at de blir periodisk oppdatert. Det betyr at de kan gi forskjellige svar på samme spørsmål, avhengig av når du spør.

– OpenAI, som opprettet ChatGPT, prøver hele tiden å forbedre problemet. Men som OpenAIs administrerende direktør har erkjent i en Tweet, er det fortsatt et alvorlig problem å få AI til å holde seg til sannheten. Fordi slike systemer ikke har noen mekanismer for å kontrollere sannheten i det de sier, kan de manipuleres til å generere feilinformasjon i stor skala, sier Marcus.

Med de siste årenes grønnvasking i fast fashion-industrien friskt i minne, bestemte redaksjonen i Switch seg for å teste ut ChatGPT som motejournalist.

– Motebransjen har i mange år fått massiv kritikk for grønnvasking. Internett er fullt av tvilsomme påstander og faktafeil om mote, miljø og sosial bærekraft. Derfor ville vi teste om ChatGPT klarer å skille mellom snørr og barter – eller om all grønnvaskingen har påvirket den kunstig intelligente roboten, sier Preben Carlsen, daglig leder i Switch.

Preben Carlsen er ansvarlig redaktør og grunnlegger av Switch. Foto: Herman Dreyer.

Spørsmål 1: Kan du skrive en artikkel om bærekraftig mote?

Etter et knapt sekund med betenkningstid begynte Chat GPT å skrive:

Bærekraftig mote: Et voksende fenomen

De siste årene har det vært en økende fokus på bærekraftig mote, med stadig flere merkevarer som setter miljøvennlighet i fokus. Fra økologisk bomull og resirkulert polyester til mer effektive produksjonsprosesser, er det mange måter merkevarene kan bidra til en mer bærekraftig modell for moteindustrien.

Et av de merkevarene som har fått særlig oppmerksomhet for sin bærekraftige tilnærming, er Green Street. Selskapet har vunnet mange fans for sine klær laget av økologisk bomull og resirkulert polyester, samt en rekke initiativ for å redusere avfall og minimere sin miljøpåvirkning.

«Vi tror at mote kan være en kraft for godt,» sier Green Street-sjef Sarah Smith. «Ved å bruke bærekraftige materialer og praksiser, kan vi skape vakre, fashionable klær uten å gå på bekostning av planeten.»

Green Street er bare ett eksempel på den voksende trenden mot bærekraftig mote. Andre merkevarer, som Stella McCartney og Patagonia, har også gjort bærekraft til en viktig del av sin forretningsmodell.

Men det er ikke bare store merkevarer som kommer med på trenden. Mindre selskaper og til og med enkelte designere begynner også å gjøre en forskjell. Ta for eksempel Maria, en dyktig søm dame som har bygget opp en vellykket forretning ved å bruke bærekraftige materialer og naturlige farger.

«Jeg tror at bærekraft er fremtiden for mote,» sier Maria. «Stadig flere mennesker begynner å forstå viktigheten av å gjøre valg som er snillere mot planeten, og jeg er stolt av å være en del av denne bevegelsen.»

Som forbrukere blir mer bevisste på motevalg sine miljøpåvirkning, er det sannsynlig at bærekraftig mote vil fortsette å vokse i popularitet. Uansett om du er en stor merkevare eller en enkel designer, er det tydelig at bærekraft er en viktig del av fremtiden for industrien.

Fascinerende, men farlig

– Det er lett å la seg rive med av det gode språket, den umiddelbare presentasjonen og måten fakta, trender, eksempler og sitater brukes på i saken, sier Carlsen. Han har selv jobbet mange år med bærekraft, teknologi og kommunikasjon og lar seg fascinere, men ikke overbevise.

Carlsen sier at den kunstige intelligente roboten baserer sin fremstilling av en sak på hva som finnes av tilgjengelig informasjon på internett.

– Det er godt dokumentert at den globale fast fashion-industrien har jobbet hardt for å vaske seg grønne i mange år. Det preger mye av informasjonen som er tilgjengelig på internett. Det gjør nok sitt til at ChatGPT fremstiller i motebransjen i et grønnere lys, enn hva som er realiteten. Samtidig er det vanskelig å ettergå påstandene i sømmene, fordi man ikke får opp kilder i saken, sier Carlsen.

Han stiller også spørsmål ved eksemplene som blir brukt i saken. – Det er umulig å vite hvem denne søm-damen Maria er. Green Street har jeg heller ikke hørt om. Nå har jeg googlet dem grundig og finner bare et par små selskaper, som ikke har har hatt den utviklingen som ChatGPT gir inntrykk av, så dette tar jeg ikke for god fisk.

Grønnvasking: I 2019 slo Forbrukertilsynet fast at Hennes & Mauritz ikke hadde grunnlag for å hevde at deres Conscious Collection var bærekraftig. Markedsføringen var ulovlig, konkluderte Forbrukertilsynet.

Derfor stiller vi et kontrollspørsmål til roboten: Kan motebransjen bli bærekraftig?

– Ja, en bærekraftig motebransje er mulig. Selv om det vil kreve store endringer i hvordan moteindustrien produserer og selger klær, er det allerede mange eksempler på merkevarer og designere som har implementert bærekraftige praksiser og materialer i sine produkter.

For å skape en mer bærekraftig motebransje, kan merkevarer og designere fokusere på å redusere avfall, bruke mer bærekraftige materialer, minimere sitt klimaavtrykk og sikre at deres laborpraksiser er rettferdige og miljøvennlige. Dette kan involvere å endre produksjonsprosesser, å innføre resirkuleringsprogrammer, og å samarbeide med leverandører og andre aktører i bransjen for å skape en mer bærekraftig modell.

En bærekraftig motebransje vil også kreve at forbrukerne blir mer bevisste på deres motevalg og at de velger mer bærekraftige merkevarer. Dette kan bidra til å endre etterspørselen etter ikke-bærekraftige produkter og drive industrien mot større bærekraft.

Carlsen mener ChatGPT er innom mange av de områdene som er viktige for å redusere fotavtrykket til moteindustrien, men er kritisk til konklusjonen.

– Når jeg snakker med eksperter, forskere og klesgründere, sier stadig flere det rett ut: Bærekraftig mote, finnes ikke. De er altså uenige i konklusjonen til ChatGPT, selv om alle er enige om at det er mye som kan gjøres for å redusere klima- og naturavtrykket til moteindustrien.

Les også: Kastel bruker dårlig samvittighet som drivkraft for å utvikle produkter som er så skånsomme som mulig for klima og natur.

Les hele saken her

– En vesentlig mangel er at ChatGPT verken nevner overproduksjon eller overforbruk i sitt svar, til tross for at det er to av de aller største problemene i moteindustrien. Jeg synes derfor dette lukter av grønnvasking, sier Carlsen.

Flere saker