Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

H&M-sjefen nekter for at de dumper klær i Afrika

Det stormer rundt H&M etter avsløringer om at klær som leveres til motegigantens klesinnsamling blir dumpet på afrikanske strender. H&M-sjefen nekter for at klesdumpingen har skjedd. Følg utviklingen i saken her.


I forrige uke avslørte Aftonbladets gravejournalister at klærne de leverte inn til H&Ms klesinnsamling endte med å bli dumpet som søppel i Ghana. Siden har klesgiganten fått massiv kritikk, men i norske medier har det vært ganske stille. For å gjøre det enkelt å holde deg oppdatert på utviklingen, har Switch samlet de viktigste sakene du trenger – og linkene du trenger for å lese mer.

Avsløringen: Her dumpes H&M-klærne du «gjenvinner» 

Har du noen gang lurt på hva som skjer med klærne du har kjøpt og gått lei av? Hvert år produseres det rundt 100 milliarder nye klesplagg i verden. Studier viser at halvparten av dem kastes i løpet av et år. De enorme klesmengdene må ta veien et sted. Svenske Aftonbladet har undersøkt hvor klærne H&M samler inn har tatt veien. 

Klærne du leverer til gjenvinning skaper en miljøkatastrofe på andre siden av jorden

Les hele saken her

Her er fast fashions ”ground zero”

Brukte klær har skapt en miljøkatastrofe uten sidestykke i Ghana. H&M-klær er blant de vanligste plaggene. I følge Aftonbladet har H&Ms samarbeidspartner dumpet over 1 million plagg siden nyttår. 

H&M-partner har dumpet over 1 million klesplagg siden nyttår

Les hele saken her

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 14df1eaa-0d9e-4d50-bbda-aaac82d6d3d8-1024x877.jpeg

Lederartikkel: Din gjenvinning = brukne rygger

En gang i tiden var stranden i Accra et sted hvor havskilpaddene la sine egg. Nå er det en kirkegård for dine «gjenbrukte» klær.

Klesgiganten ødelegger paradisstranden

Les lederartikkelen i Aftonbladet her

H&M svarar på kritikken: ”Det finnes utfordringer knyttet til innsamling og gjenvinning”

H&M innrømmer at de har utfordringer knyttet til innsamling og gjenvinning av brukte klær. Samtidig er de kategoriske på at de er motstandere av at klær blir til avfall.  – Det går helt i mot arbeidet vårt med å skape en sirkulær moteindustri, skriver Harsha Bammanahali, Head of reverse supply chain i H&M Gruppenp, i en e-post til Aftonbladet. 

H&M-svarer: Det finnes utfordringer knyttet til innsamling og gjenvinning

Les hele saken her

Flere kleskjeder innrømmer kleseksport til Afrika: – Ren grønnvasking, sier professor

H&M er ikke alene om å samle inn klær i butikkene sine, men heller ikke konkurrenter som Lindex og Kappahl kan garantere at plaggene de samler inn ikke havner i land hvor de dumpes eller blir brent. 
– Klesinnsamlingen er ren grønnvasking, sier Mathilda Tham, professor i design ved Linnéuniversitetet.

Se kleskjedene som sender klær til Afrika

Les hele saken her

H&M bryter stillheten om klærne som dumpes i fattige land

Motegiganten oppgir at avsløringene i Aftonbladet har vært «tøff lesning» – og at de nå følger opp opplysningene i saken på flere områder. – Dette belyser en av de absolutt største utfordringene for tekstilindustrien. Vi har ikke sirkulære systemer i dag, sier Cecilia Strömblad Brännsten, som er sjef for ressursutnyttelse og sirkularitet i H&M.

Svarer på kritikken: Det var tøft å lese

Les hele saken her

H&M-sjefen nekter for at de dumper klær i Afrika

Ingen av H&M-plaggene i Aftonbladets undersøkelse har blitt dumpet i Ghana – og det er andre enn oss som har skylden for kleskatastrofen i Vest-Afrika, sier Helena Helmersson, administrerende direktør i H&M. – Våre partnere sporer også plaggene, så derfor vet jeg det, sier hun til TV4. 

Nekter for at H&M dumper klær

Se intervjuet her

HM-sjefen svarer i oppfølgingsintervju med Afonbladet

Les intervjuet her

Slakter H&M-sjefens krisehåndtering

Aftonbladets avsløring om klær som dumpes i Vest-Afrika gir H&M store utfordringer. Men den største skaden forårsaket H&M-sjef Helena Helmersson selv, da hun i helgen skulle «håndtere» krisen. Spørsmålet er om en sjef for et globalt konsern noen gang har gjort en dårligere figur? 

Historisk havari: H&M-sjefen høres ut som en lystløgner

Les hele saken her

Flere saker