Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Norwegian Trash Collection AW22 er kleskolleksjonen som nordmenn har kvittet seg med  

Onsdag 26. oktober inviterer Switch til motevisning på Karl Johan i Oslo.

Ny forskning fra Oslo Met viser at nesten 2 av 3 klesplagg som norske husholdninger kaster i restavfallet ikke er ødelagt.

– Vi har funnet klesplagg folk har kvittet seg med og satt dem sammen til Norwegian Trash Collection AW22. På den måten vil vi få flere til å tenke over hvor meningsløst dagens overforbruk av klær faktisk er, sier Preben Carlsen, daglig leder i Switch.

Overforbruk er den store stygge ulven

Kolleksjonen består av 11 antrekk som vises fram av profiler med sterke meninger om mote og miljø. Med Karl Johan som catwalk går profilene fra Stortorvet til Stortinget, der de møter politikere for å diskutere hva som må til for å endre en av de mest forurensende bransjene i verden. 

Få detaljene om motevisningen i vår arrangementskalender

Les mer her


– Klesindustrien har mange utfordringer, men overforbruket av klær i alle ledd av verdikjeden er den store stygge ulven. Det finnes ingen enkel løsning, så derfor har vi samlet folk med ulike perspektiver til diskusjon om hva som må til for å utvikle løsninger som skaper bærekraftig utvikling, sier Carlsen. 

Internasjonale undersøkelser viser at det hvert år blir produsert over 100 milliarder klesplagg. 30 prosent av dem blir aldri solgt, mens opptil 40 prosent av klærne som blir solgt, sjelden eller aldri blir brukt. Resultatet er at klær til en verdi av 460 milliarder dollar havner i søpla. Dette overforbruket er mye av grunnen til at motebransjen står for opptil 8 prosent av verdens klimautslipp. 

11 antrekk – 11 profiler 

Profilene som inntar catwalken for å sette overforbruk på agendaen er Ingrid Vik Lysne og Mari Nordén, to av Norges ubestridte ombruksdronninger som står bak Fæbrik – et selskap som gjør det enkelt å lære hvordan man kan sy om klærne sine selv, Ada Martini Strøm, toppmodellen som fikk nok av å være reklameplakat for fast fashion og nå har blitt forfatter av boka Green Glam, Thina Saltvedt, sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea, Anja Bakken-Riise, leder i Framtiden i våre hender, Linda Refvik, CEO i NF&TA, mote- og tekstilnæringens innovasjonsklynge, Åse Roen, avdelingsleder i Fretex Miljø, Pauline Ader, nyutdannet motedesigner fra KHIO, som har laget en avgangskolleksjon av søppel og ombruksentusiastene Isak Shorty, rapper og artist, Levi Try, influenser og TV-personlighet og Adanne Lin-ji Ezimoha Sætereie, skuespiller og modell. 

Få detaljene i vår arrangementskalender

Les mer her

Catwalken ender opp utenfor Stortinget hvor modellene møter stortingsrepresentantene Nikolai Astrup (H), Ola Elvestuen (V), Lan Marie Berg (MDG), Linda Monsen Merkesdal (AP) og Siv Mossleth (SP) for å diskutere hvordan Norge skal ta grep for å levere på tekstilstrategien til EU. Den ble lagt frem i april og stiller nye miljøkrav til hvordan produsenter må designe, produsere, selge, ombruke og gjenvinne klærne for å få lov til å selge dem i Europa i fremtiden. 

Flere saker