Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

— Jeg vil infiltrere innenfra. Jeg håper det er mulig, sier Stella McCartney

Skrevet av: Ida Brun
Nå jobber motedesigneren for å gjøre subtil bærekraft til en varig trend.


Paris Fashion Week har akkurat gått av stabelen. Noen av verdens mest berømte designere har presentert trendene vi vil se våren og sommeren 2023. En som går foran for å skape en mer bærekraftig moteindustri er Stella McCartney.

— Hvis jeg gjør jobben min riktig, bør du ikke se noe av bærekraften, sa hun til The Guardian etter showet.

Med en levende fargepalett og vekt på mer bærekraftige materialer viste hun frem sin vår/sommer 2023-kolleksjon foran et stort publikum. Kolleksjonen har fått navnet «Change The History» – og det trengs.

I følge Naturvernforbundet står klesindustrien for for cirka 8 prosent av verdens klimagassutslipp. Kun 15 prosent av disse utslippene kommer fra materialene, men siden de er så viktige for å påvirke levetiden, miljøet og funksjonen klærne har, er det vesentlig å ta i bruk mer bærekraftige materialer som har lang levetid og egner seg for reparasjon og resirkulering.

Kolleksjonen har fått navnet «CHANGE THE HISTORY». Foto: Instagram/ @stellamccarteny

Selv om den hennes siste kolleksjon fra Stella McCartney har fokusert mer på bærekraftige materialer enn noen hun har laget tidligere, håper hun likevel at ingen la merke til det.

— Det skal bare se ut som det mest luksuriøse og glamorøse showet. Jeg vil ikke at det skal se ut som bærekraftig mote. Jeg vil at det skal se sexy, uanstrengt og enkelt ut.

Selv om hun hevder hun ikke vil at bærekraft skal være utslagsgivende for valgene man tar, ønsker hun likevel å påvirke beslutningstakerne i bransjen. Bernard Arnault satt på første rad på visningen. Han er styreleder og administrerende direktør i luksusvareselskapet LVMH, og den tredje rikeste i verden.

McCartney håpet han ville legge merke til skulderveskene som ser ut som skinn, men som er laget av et druebasert alternativ. At denne sesongens versjon av den populære Frayme-vesken, med sin overdimensjonerte kjedestropp, var laget av mycel. Og at krystallene på modellen Bella Hadid sin mesh catsuit var løsemiddelfrie.

Bella Hadid for Stella McCartney. Foto: Instagram/ @stellamccarteny

— Jeg har denne utrolige plassen ved bordet, og jeg vil bruke den posisjonen til å endre mote fra innsiden.

Tidligere har Stella McCartney hatt en rolle som spesialrådgiver for bærekraft for Arnault da LVMH kjøpte en del av selskapet hennes, for tre år siden.

— Arnault er ikke dum. Mens han ser på showet mitt og ser alle ikke-skinnskoene, ikke-skinnveskene og ikke-skinnjakkene, kan han sammenligne det han ser med de andre merkene. Da kan han se at det ikke er nødvendig å ofre noe visuelt, i fabrikat eller i kvalitet i det jeg gjør.

En ikke-skinnveske. Foto: Instagram/ @stellamccarteny

McCartney tror druebasert skinn kan bli et råmateriale for mer skinnalternativ mote.

— Jeg vil infiltrere innenfra. Jeg håper det er mulig.

Regenerativ bomull debuterte også på catwalken til McCartney. Det er et resultat av et treårig pilotprosjekt i Tyrkia, som tar i bruk regenerativ jordbruksmetodikk for en bomullsproduksjon prosess som fanger karbon i jorda.

Prosjektet er kalt «dirt to shirt», og regenerativt landbruk blir sett på som en nøkkelfront i arbeidet for bærekraftig mote.

Flere saker