Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Torjus skal leve på søppelmat i 30 dager

Skrevet av: Preben Carlsen
Etter fire dager som dumpster diver har Torjus Lunder Bredvold fylt opp kjøleskapet sitt med mat for tusenvis av kroner.

Han har sluttet i dagjobben i Helse- og omsorgsdepartementet for å gjennomføre et dokumentarprosjekt på TikTok og Instagram den nesten måneden. Målet er å overleve på maten som kastes av matbutikkene. 

–  Jeg startet på bar bakke, så det var en stressende første dag. Jeg var nødt til å finne mat for å overleve med en gang, sier Bredvold.

Det viste seg raskt at det ikke var noen grunn til bekymring. 

– Jeg hadde utrolig flaks. Utenfor en av de første butikkene jeg sjekket var det tre åpne søppeldunker. De var stappfulle alle tre. Det var bare å begynne og grave. 

Brokkolikupp på første forsøk!


Ifølge en forskningsrapport fra Matvett og Norsus kastet norske matbutikker 67.400 tonn mat i 2020. Av det som blir kastet er bananer en av verstingene. Hver eneste dag havner over 40.000 bananer i søppeldunken. Det kom godt med for Bredvold den første dagen i prosjektet. 

– Jeg fant masse bananer, flere kilo kjøttpølse og en stor lutefisk. Da skjønte jeg at jeg kom til å overleve.

Når Switch snakker med ham har han levd på matsøppel fra butikkene i fire dager, og har allerede bunkret opp mat for den neste uka. 

– Jeg har mye mer mat nå enn hva jeg normalt ville hatt hvis jeg handlet på butikken. Jeg har vilt mye grønnsaker, men også kjøtt og litervis med juice. Fryseren er full, kjøleskapet fullere enn det pleier og jeg har tatt i bruk balkongen for å lagre dypfryste varer. 

Jackpot: – Det var da jeg skjønte at jeg kom til å overleve, sier Torjus Lunder Bredvold, om hva han tenkte da han åpnet lokket på de første søppeldunkene. Foto: Torjus Lunder Bredvold.

Selv om han ikke har gjort et detaljert regnestykke, er han sikker på at han allerede har spart flere tusen kroner på dumpster divingen. At det er penger å spare på å maten som kastes, kommer tydelig fram i forskningen. Beregningene til Norsus viser at dagligvarebutikkene i Norge kastet mat for over 2,5 milliarder kroner i 2020.

– Er det mulig å opprettholde et variert kosthold som dumpster diver? 
– Jeg tror det mulig å spise nokså variert. Det er i alle fall ikke noe problem å få i seg nok næring, for grønnsaker er det mye av. Det fylles på nytt hver dag og det er lett å se hva som er dagens utvalg, sier Torjus Lunder Bredvold. 

Paprika-jackpot!

Forskningen viser at omtrent en tredjedel av all maten som kastes i norske butikker er frukt og grønnsaker.

– Er grønnsakene du har funnet spiselige?
– Det varierer litt. Jeg har funnet brokkoli fra samme butikk flere dager på rad. Den ene dagen kunne jeg bare bruke stilken, men neste dag var det fem kjempefine bunter som var pakket inn i plast og klare til bruk. 

Det skal bugne i butikkhyllene

At varer har gått ut på dato er den viktigste årsaken til at matbutikkene kaster mat. Ifølge Norsus skyldes dette først og fremst at butikkene kjøper inn mer enn de klarer å selge. 

– Overbestilling er trolig en av de viktigste rotårsakene til matsvinn i butikkene. Det skyldes for eksempel at de bommer på været. Hvis værmeldingen spår sol til helgen, vil butikkene ofte bestille inn mye grillmat. Den får de ikke solgt hvis det begynner å regne., sier Aina Stensgård, forskningsleder i Norsus. 

Hun forteller at de fleste butikkene også har et «planlagt» svinn, eller et svinn de aksepterer for å sikre at de har alt som kundene forventer å finne i butikken.

– Mange ønsker å ha bugnende frukt- og grønnsaksdisker og fulle brødhyller, fordi det ser fristende ut, fører til mersalg og anses som avgjørende for å beholde kundene. Hvis butikkene ikke fyller opp hyllene skikkelig, frykter de at kundene vil handle andre steder med større utvalg. 

Når vi graver videre i søppeldunkene til Bredvold, viser det seg at han bare har fått tilgang til matavfall fra to butikker i Oslo. 

– Noen butikker håndterer avfallet sitt i rom som er avstengt, mens andre låser søppeldunkene. Jeg vet ikke hvorfor, men det kan jo hende at de har hatt opplevelser med dyr som roter i søpla – eller dumpster divere som ikke rydder opp etter seg. 

– Man kan ikke rote hvis man skal drive med dumpster diving. Hvis man drar søppel utover, blir det kjedelig for butikkene å rydde opp. Egentlig bør ingen se at man har vært der.

De neste dagene skal han jakte på flere kilder til mat.

– Jeg lever fint på to butikker, men hvis jeg finner to til, tror jeg det vil dekke det fullstendige behovet mitt for matvarer. Foreløpig har jeg funnet veldig lite meieriprodukter. Det har bare blitt en liten kartong med melk og yoghurt for en uke. 

Tallene fra Norsus tyder på at Bredvold må lete litt til, før han finner mye meieriprodukter. I 2020 var kun seks prosent av matsvinnet til butikkene meieriprodukter – en nedgang på over 2400 tonn fra 2015.  

Kaster mindre enn før

Nedgangen gjelder ikke bare for meieriproduktene. Matsvinnet i butikkene har gått ned med nesten 15.000 tonn siden 2015. Den viktigste årsaken er at mange har begynt å selge mat som nesten har gått ut på dato til reduserte priser. 

Aina Stensgård, forskningsleder i Norsus har kartlagt matsvinnet i matindustrien i Norge. Foto: Norsus.

– Nedprising er det tiltaket som frem til nå har hatt størst effekt, men det betyr ikke at det nødvendigvis er det beste tiltaket for å redusere matsvinn. Forebyggende tiltak er nøkkelen til å unngå at matsvinn oppstår. Derfor må kjedene jobbe bedre med å utvikle treffsikre prognose- og bestillingsverktøy, noe det jobbes masse med i dag i samtlige kjeder, sier Aina Stensgård i Norsus. 

Selv om butikkene tar grep, har ikke Bredvold brukt mer tid på å finne mat i søppeldunkene, enn han normalt ville ha gjort på å handle i butikken. 

– Jeg tror ikke det er en overdrivelse hvis jeg sier at jeg maks har brukt et kvarter per dag på å finne mat.

Kvalitetssjekket, sortert og vasket: Vipps så er matsøppelet blitt til råvarer som er klare for tilberedning. Foto: Torjus Lunder Bredvold.

Han understreker at det er viktig å sette av tid til mathygiene. 

– Jeg sorterer og vasker naturligvis alt, så det er litt tidkrevende, men det går helt fint i en vanlig hverdag. Man bør også lukte og smake litt på maten for å være trygg på at den er spiselig.

Bryter loven

Noen endringer har det likevel blitt i hverdagen til Bredvold. Før kjøpte han mat i butikkene på dagtid, men nå må han vente til timene etter midnatt før han går på jakt i søppeldunkene.

– Jeg pleier å gå ut rett etter stengetid. Det er ganske åpent der jeg henter mat, så det er nok noen av dem som går forbi som lurer på hva han fyren med lommelykt driver med nede i søppeldunken.

– Føler du deg stigmatisert? 
– Jeg bryter en norm og merker at noen følger ekstra med på hva jeg gjør. 

Det er ikke bare en norm han bryter. Rent juridisk er det butikkene som eier søppelet, og når man tar mat fra en søppelkasse kan det regnes som tyveri etter §257 i straffeloven. Det er imidlertid ingen tidligere rettspraksis for å straffe dumpster divere i Norge.

– Hvorfor tar du sjansen på å bryte loven?
– Jeg synes det er viktig å vise hvor mye spiselig mat som kastes. Ved å dokumentere at man lett kan leve i 30 dager på matsøppel, lager jeg et bevis man ikke kan argumentere mot. 

Framtiden i våre hender mener det er butikkene som burde stilles til ansvar. 

– Det er et paradoks at butikkene har lov til å kaste så sinnsykt mye mat, mens de som redder den risikerer å bli straffeforfulgt. Vi trenger en matkastelov som pålegger butikkene å forebygge for å redusere matsvinnet, men også legger til rette for donasjon og innsamling av overskuddsmat, sier Embla Husby Jørgensen, politisk rådgiver i Framtiden i våre Hender. 

Foto: Knut Nerland / Framtiden i våre hender.

Lidenskapen for mat er en annen grunn til at Bredvold ville utforske søppeldunkene.  

–  Jeg synes det er gøy å lukte, smake og sjekke om ting er spiselig. Jeg liker godt å bevare mat, så jeg har tenkt å gjøre litt sylting og konservering fremover, men har ikke funnet riktige ingredienser i søpla enda.

Selv om Bredvold redder mat fra å bli kastet i butikkene, ser han allerede at folk tar i bruk tipsene og oppskriftene han deler for å spise opp maten i sine egne kjøleskap. 

– Det er lett å oversette det jeg gjør til kjøleskapene hjemme. Det er ikke vanskeligere enn at det går fint for alle å bli inspirert til å bruke opp sine egne matrester. 

@hattekokken

Jeg overlevde dag 1 på matsøppel 😳 Bare 29 dager igjen🙃 #matsøppel #søppeldykking #hattekokken

♬ original sound – Hattekokken

At folk tar grep på hjemmebane er avgjørende hvis man skal få slutt på matsvinnet i Norge. I 2020 kastet husholdningene 216.000 tonn med mat. Det er over tre ganger så mye som butikkene.

Går viralt

Bredvold tror mange synes det er trist at det kastes så mye spiselig mat i Norge. Han mistenker at det er en av grunnene til at de første videoene han har lagt ut på TikTok allerede har over 400.000 visninger. 

– Det er helt spinnvilt! Jeg har aldri fått så god respons på matvideoer før. Selv om jeg har laget videoer som har blitt sett av flere, så får jeg mer engasjerende tilbakemeldinger nå.

– Jeg håper det kan bidra til å sementere at mye av det vi ser på som matsøppel, faktisk er spiselig mat. Maten ser kanskje ekkel ut fordi den ligger i en søppeldunk, litt som den slappe gulroten i den skitne grønnsaksskuffen min, men ser man nærmere etter, lukter og smaker litt finner man ofte ut at den er spiselig likevel. 

Flere saker