Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

1 av 4 gruer seg til jul: Dette kan du gjøre for å hjelpe

Skrevet av: Preben Carlsen
Vi har spurt Røde Kors, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon om hva du kan gjøre for å hjelpe de som sliter i jula.


En fersk undersøkelse Ipsos har gjort for Frelsesarmeen viser at 1 av 4 nordmenn gruer seg til jul. Halvparten sier det skyldes dårlig økonomi.

– Jeg har vært frivillig i 25 år, men det som skjer nå er annerledes enn noe jeg har opplevd. I år står alle slags mennesker i matkøen, som før besto av folk i rus, psykiatri og noen flyktninger, sier Pernille Lemming, leder for landsråd omsorg i Røde Kors.

Hun forteller at de daglig møter enslige forsørgere og hjemmeboende eldre, som har klart seg hele livet, men som nå trenger hjelp.

– De synes det er veldig vanskelig, så de prøver å gjemme seg bort i matkøen. Likevel er de nødt til å møte opp, så de kan få mat og bruke de pengene de har på strøm og husleie, sier Lemming.

Flere frivillige organisasjoner melder nå om at de ikke har nok mat til alle som trenger det i jula. Foto: Frelsesarmeen.

I Røde Kors opplever de en kraftig økning i antall henvendelser om julehjelp. Flere lokalforeninger melder om en økning på 25-50 prosent sammenlignet med tidligere år.

– I år er helt elementære ting som mat og husly ikke lenger en selvfølgelighet. Samtidig vet vi at mange strekker seg langt for å få råd til å kjøpe den ene julegaven til barna. Da hjelper det å få gratis mat for å holde på en slags normalitet i jula, sier Lemming.

Vil du bli frivillig Røde Kors?

Klikk her for påmelding

I følge undersøkelsen fra Frelsesarmeen har 1 av 4 spurt venner og familie om hjelp til å få hverdagen til å gå rundt i år. Behovet for frivillig innsats og økonomisk støtte er stort.

– Det viktigste man kan gjøre er å være tilstede som medmenneske. Høre hva folk rundt deg har behov for. Kanskje kan man bidra med alt fra sosialt selskap til en hjelpende hånd, mat, økonomisk støtte eller andre ting, sier Håkon Løtveit, presserådgiver i Frelsesarmeen.

Ønsker du å engasjere deg frivillig i Frelsesarmeen er grytevakt et godt alternativ.

– Julegryteinnsamlingen sørger for at vi faktisk kan nå ut og hjelpe folk som trenger det i jula, men også året rundt. Deltagelse på juleutdeling av julemat og gaver og juleverksteder for familier og barn er andre eksempler. Vi er veldig glad for gavekort som gjør at barna selv kan velge hva de vil ha til jul, sier Løtveit.

Grytevakt er et godt alternativ for deg som vil jobbe frivillig i Frelsesarmeen i jula. Foto: Frelsesarmeen.

Han forteller at engasjementet for å hjelpe er stort og at Frelsesarmeen allerede har dekket opp 400 grytevakter og at 20-30 personer stiller på juleutdeling hver dag.

Vil du bli grytevakt eller frivillig i Frelsesarmeen?

Klikk her for påmelding

Pernille Lemming i Røde Kors mener det beste vi kan gjøre er å skru ned litt på de tingene vi har en tendens til å skru opp når forventningene stiger inn mot julehøytiden.

– Når vi kjøper julegaver og inviterer til aktiviteter og sammenkomster kan vi godt la være å gjøre de dyre tingene, så ikke så mange må si nei. At flere kan bli med når det skjer noe, at det er utstyr til alle og at det er greit å invitere på kaffe og kakao for å hygge oss med en klump ferdig pepperkakedeig fra IKEA. Hvis du og jeg kan skru det ned litt, og forklare våre barn og andre, at vi er i en spesiell situasjon for tiden, så tror jeg det hjelper, sier Lemming.

Røde Kors planlegger førjulsaktiviteter som juleverksted, kino, juletrefest, teaterbesøk, middager og utdeling av julegaver til over 20.000 barn og unge over hele landet. I tillegg blir det feiringer på julaften og juleferieopphold for familier med svak økonomi. Totalt er rundt 10.000 frivillige på jobb for Røde Kors i løpet av jula.

Pernille Lemming er leder Landsråd Omsorg i Røde Kors. Foto: Jan Kåre Ness.

– Hvis man kan gi penger til Frelsesarmeen, Kirkens bymisjon, frivillighetssentraler og lokale tilbud som har et system for å hjelpe de som trenger det mest, er det bra. For kan man ikke bistå med praktisk hjelp, så er det fint å donere penger, gaver eller mat til de som trenger det, sier Lemming.

Hun får støtte fra Johannes Heggland, assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

– Det aller enkleste mange kan gjøre, er å avse noen kroner til dem som sliter. I Kirkens Bymisjon gjør vi alt vi kan for å lage jul over hele Norge. Målgruppene er alt fra mennesker med utfordringer med rus eller psykisk helse, til familier som har hatt det greit frem til nå, men har fått problemer med å sette mat på bordet fordi det er blitt så mye dyrere å leve, sier han.

Han mener det er viktig å tenke gjennom hvem i vår omgangskrets eller i nabolaget som kanskje trenger litt ekstra støtte eller en invitasjon i denne mørkeste delen av året.

– Mye nød og ensomhet er vanskelig å få øye på, fordi folk så gjerne vil klare seg selv, og fordi det ofte oppleves skamfullt å be om hjelp.

Han oppfordrer alle som vil bidra til å sjekke behovet hos Kirkens Bymisjon i byen de bor i.

Vil du bli frivillig i Kirkens Bymisjon?

Klikk her for påmelding

– Vi har om lag 4000 frivillige som står på i løpet av året for å hjelpe der de kan. Det er jo adskillig flere måltider som skal serveres fra nyttår til jul, enn fra jul til nyttår. Så det største behovet er for mennesker som har mulighet til å avse noen timer enten fast eller når det passer ellers i året.

Johannes Heggland er assisterende generalsekretær i Kirkens Bymisjon. Foto: Kirkens Bymisjon.

Pernille Lemming i Røde Kors er opptatt av at vi ikke må se oss blinde på jula, men fortsette å bidra når hverdagen kommer på nyåret.

– Jula er viktig, men denne krisa er ikke over til jul. Derfor ønsker jeg meg at vi fortsetter å stille opp, for dette vil prege folks hverdag i lang tid fremover.

Flere saker