Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Disse figurene skal endre skjønnhetsidealet i dataspill

Seksualiserte spillfigurer øker kroppspresset på jenter som spiller data. Nå skal "vanlige folk" innta spillverden.


Over 1,3 milliarder kvinner spiller videospill – og hele 60 prosent av dem begynte før de fylte 10 år. Nå viser en fersk studie fra The Centre for Appearance Research, Women In Games og Dove at jenter som spiller data i oppveksten får dårligere selvtillit av at kvinnelige karakterer ofte fremstilles sterkt seksualiserte og innenfor snevre krav til skjønnhet. 

Hele 3 av 4 jenter sier at de skulle ønske at figurene i videospill lignet mer på virkelighetens kvinner.

Sexfantasier: De fem mest søkte spillkarakterene på nettstedet Youporn. Foto: Youporn.

At spillverden er seksualisert bekreftes når man ser på de mest populære søkeordene på Pornhub. Her ligger «cartoon» på 13. plass. Såkalte millennials søker dobbelt så ofte på tegneserie- og spillbasert porno som sine foreldre.

 – Fra veldig ung alder blir millioner av jenter utsatt for negative stereotypier av skjønnhet når de spiller data, sier Tomás Ostiglia, kreativ direktør i reklamebyrået LOLA MullenLowe i Madrid.

Sammen med Dove har de utviklet en ny type spillfigurer som skal bidra til å redusere kroppspresset på unge jenter.

– Utvikling av avatarer som er mangfoldige og inkluderende, er en løsning på problemet.

Dove har lange tradisjoner for å fremme naturlige skjønnhetsidealer i sin reklame. Nå inntar de gaming-verden. 

– Selv om spillindustrien har gjort betydelige fremskritt for å bli mer inkluderende, må fremgangen akselereres for å utfordre de snevre definisjonene av skjønnhet som fortsatt er synlige i den virtuelle verdenen. Vi mener at skjønnhet bør være en kilde til selvtillit, ikke angst, i alle aspekter av livet, både det ekte og virtuelle, sier Leandro Barreto, direktør i Dove Globalt. 

Skal utdanne spillutviklere i sunne skjønnhetsidealer

For å motvirke de snevre skjønnhetsidealene som dominerer spillverden, har Dove etablert et samarbeid med Epic Games, Women in Games og Center for Appearance Research. Sammen skal de bidra til å lære opp spillutviklere til å skape en sunnere og mer mangfoldig representasjon av jenter i spill. Prosjektet tarter med å bygge en samling av kvinnelige spillkarakterer som representerer et naturlig skjønnhetsideal som utviklere vil få tilgang til gratis. For å styrke initiativet tilbyr de også et nettkurs for å utdanne spillutviklere og designere om skjønnhet og mangfold i spill. De beste skaperne får også stipender som kan finansiere og utvide deres arbeid.

Flere saker