Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

– Er det en guffen og ekkel idé? Eller er den faktisk praktisk og smart? 

Verdens første markedsplass for brukte sexleketøy pusher grensene for hva folk er villige til å ombruke. Nå opplever de reell etterspørsel etter brukte dildoer og butt pluggs.

1 av 4 nordmenn synes det er ekkelt å kjøpe brukte klær, men i USA har de lagt hygiene-barrierene på hylla. Nå er verdens første markedsplass for brukte sexleketøy i ferd med å bli en suksess.

Ideen om å starte bruktsalg av sexleketøy så dagens lys da en amerikansk mann ikke klarte å bli kvitt eksklusive sexleketøy til en verdi av over 4000 kroner. 

Han fant ingen steder å resirkulere eller videreselge dem. Derfor spurte han Lisa og Dan om hjelp til å lage en nettside hvor han kunne legge dem ut for salg. I et intervju med Vice Media sier de to gründerne, som har bedt om å få bruke pseudonym av hensyn til sitt privatliv, at de var i tvil.

– Er dette en guffen idé? Eller en den faktisk praktisk og smart? 


For å få svar testet de ideen på venner. Reaksjonen kan oppsummeres i ett ord: «Æsj!»

De begynte å undersøke markedet for å se om det fantes lignende virksomheter, men fant ingen profesjonelle løsninger. Da de kom over bruktsalgsgrupper på Facebook og Reddit, skjønte de at det kunne være et behov for en markedsplass med sikker betaling og kvalitetskontroll.

I 2021 grunnla de Squeaky Clean Toys. De selger alt fra tentakel-dildoer til oppblåsbare sexdukker på åtte meter. Markedsplassen har på kort tid opparbeidet seg en solid kundegruppe og har nå over 80.000 visninger i måneden.

42 millioner sexleketøy

I følge analysenettstedet Statista.com er det i dag over 42 millioner sexleketøy i bruk. Analytikerne forventer kraftig vekst i årene som kommer med en økning fra 34 milliarder dollar i 2021 til over 80 milliarder dollar i 2030.

Skjermdump: Statista.com


Vil ikke satse på brukte sexleker i Norge

I Norge er salget av sexleketøy i vekst – og under pandemien tok det av for alvor. Nytelse.no økte salget fra 68 til over 100 millioner fra 2020 til 2021, men har ingen planer om å starte salg av brukte produkter.

– Vi ser at kundene er opptatt av at produktet er helt nytt og aldri har vært ute av esken. Derfor tror jeg ikke de fleste kunder er klare for å kjøpe brukt sexleketøy. Når det er sagt, finnes det helt sikkert noen som har fetisj for dette også. I likhet med at salg av brukte truser er en greie, sier Maria K. Ebbestad, sexolog og pressesjef i Nytelse.no.

Maria K. Ebbestad er sexolog og pressesjef i Nytelse.no. Foto: Nytelse.no.


Finn.no, som er Norges største bruktmarked, tillater ikke salg av brukte sexleketøy.

– Å selge brukte sexleketøy er imot Finn-torgets vilkår. Dette handler både om hygiene og risiko for trakassering eller andre overskridelser. Det samme gjelder for eksempel for brukte truser, sier Kathrine Opshaug Bakke, bruktmarkedsekspert i Finn.no.

Kondomeriet: – Vil garantert ikke satse på ombruk

Kondomeriet hadde en omsetning på nesten 200 millioner i 2021. De garanterer at de ikke vil vil satse på brukte sexleker. De mener utfordringene er for store knyttet til sikkerhet, hygiene og helserisiko.

– Dersom et sexleketøy ikke blir rengjort på riktig måte kan det fort bli en bakteriebombe, noe som kan skape ubalanse i underlivet og trøbbel i tårnet, sier Julie Victoria Jansen, presseansvarlig i Kondomeriet.

Hun forteller at kundetilfredsstillelse, på alle plan, står øverst på listen til Kondomeriet.

– Vi vil sørge for at vi leverer fra ahh til åhh, uten bekymringer for bakterier.

Pent brukt og nysterilisert gagball til salgs: Skjermdump: Squeky Clean Toys.


Har løst hygieneutfordringene

Squeaky Clean Toys mener de har løst utfordringene knyttet til hygiene og sikkerhet. De peker på at strenge hygienekrav til selgerne, hensyn til personvern og diskresjon er blant de viktigste årsakene til at de opplever økt etterspørsel.

Uansett om man skal selge en brukt butt plug, dildo eller vibrator må man gå gjennom en 3-trinns rengjøringsprosess: Vask med såpe og vann, desinfiser med alkohol eller blekemidler og steriliser ved koking. Selgerne må dokumentere prosessen i bilder og publisere dem når de legger sexlekene ut for salg. 


Før de lanserte gjorde Dan og Lisa grundige undersøkelser for å finne ut om brukte sexleketøy kan overføre kjønnssykdommer. De konsulterte blant annet en ekspert på infeksjonssykdommer og fikk til svar at det kommer an på hva leketøyet er laget av. 

Leker som er laget av termoplastisk elastomer, eller TPE, kan bære infeksjoner selv etter rengjøring. Det er imidlertid minimal risiko for å få seksuelt overførbare sykdommer fra et brukt, sterilisert sexleketøy, hvis det er laget av et ikke-porøst materiale, som silikon, og er skikkelig desinfisert. 

Mange synes fortsatt det er ekkelt å kjøpe brukt

Kathrine Opshaug Bakke tror mange nordmenn vil ha problemer med å kjøpe brukte sexleker.

– Vi vet fra andre kategorier, som klær, at blant de som svarer nei på om de har kjøpt brukte klær, som er cirka halvparten av respondentene, svarer 25 prosent svarer at de synes det “er ekkelt å kjøpe brukt”. Denne andelen vil sannsynligvis være høyere med denne typen varer, sier hun. 

Kathrine Opshaug Bakke er bruktmarkedsekspert i Finn.no. Foto: Finn.no


– Har norske aktører i second hand-markedet noe å lære av hvordan  Squeaky Clean Toys jobber for å bryte barrierer knyttet til hygiene?

– På generelt grunnlag kan vi nok ha noe å lære av å ha standarder knyttet til både hygiene og hvilken tilstand varene er i, som er barrierer knyttet til brukthandel, sier Opshaug Bakke.

Et fjell med ubrukte sexleketr

Mange sexleketøy inneholder elektronikk som er laget av metaller og mineraler som det krever store naturinngrep å utvinne. Etter hvert som bransjen vokser blir det viktigere å utvikle systemer for ombruk og gjenvinning.

– Industrien har plutselig blitt mainstream, men sexleketøy er likevel ikke mainstream for folk. Derfor snakker ingen om avfallet fra sexleketøy, sier Dan til Vice Media.

Julia Victoria Jansen. Foto: Kondomeriet.


For å gjøre det enklere for folk å kvitte seg med sexleketøy har både Kondomeriet og Nytelse.no innført miljørabatt på neste kjøp for kunder som sender inn gamle sexleketøy til gjenvinning.

– Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal kvitte seg med et brukt sexleketøy. Mange kvier seg kanskje for å levere det på gjenvinningsstasjonen. Hvis man har et sexleketøy som ligger og støver bort i nattbordskuffen, tar vi det gledelig imot, sier Jansen i Kondomeriet.

Selv om Squeaky Clean Toys satser på brukte sexleker, har rundt 10 prosent av produktene aldri blitt brukt og de fleste blir bare brukt en eller to ganger.

– Undersøkelser viser at over halvparten av befolkningen eier et sexleketøy, så du kan bare forestille deg det fjellet av sexleketøy som ikke blir brukt? sier Lisa til Vice Media. 

– Vi gjør bare en liten ting for miljøet. Men når du føler at du kan bidra, hvorfor ikke?

Flere saker