Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Han skal surfe fra Oslo til London for å overtale britiske myndigheter til å innføre flaskepant

På et surfebrett laget av sopp skal Merijn Tinga vindsurfe mot havstrømmene for å sette fokus på naturødeleggelsene plastflasker fra Storbritannia fører til på strender i Skandinavia og Nederland.

På lørdag starter den nederlandske miljøaktivisten en 30 dagers reise fra Oslo til London.

– Plastikksøppel fra Storbritannia reiser via havstrømmene og ender opp på strender og i skjærgårder over hele Skandinavia. Med denne ekspedisjonen ønsker jeg å returnere flaskene tilbake til kilden, sier Tinga.

Foto: Marjolein Vinkenoog.

Målet å ankomme London innen 19. juli. Da skal han møte med den britiske miljøministeren, Rebecca Pow. Går alt som planlagt skal han overlevere erfaringer fra politikere som har innført pantsystemene i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland.

– Jeg håper at min reise og mine argumenter skal overtale henne til å sette fart på prosessen med å innføre panteordning på flasker i Storbritannia.

Merijn Tinga har kjempet i mange år mot forsøpling. I 2017 tok han initiativ til å skrive lovforslaget som førte til innføringen av pant på plastflasker og bokser i Nederland.

– Produsentene er ofte imot innføring av pant, men det er en dokumentert effektiv måte å redusere forsøplende flasker og bokser på avveie, sier Tinga.

Ekspedisjonen til London blir Tingas tøffeste reise til nå. Ideen ble til som et resultat av at han har sett hvor ødeleggende forsøplingen er for hav og strender, når han har reist rundt for å surfe.

Mye av søppelet kommer fra Storbritannia, som ikke har et fungerende system for panting av plastflasker. I stedet for å gå inn i et kretsløp som gir dem nytt liv, havner flaskene ofte på avveie i naturen. Resultatet er at de ender opp på strender i Skandinavia og Nederland, fraktet via havstrømmene som fører dem nordover. 

– Jeg gjør dette for å få internasjonal oppmerksomhet om effektiviteten av panteordninger. Slike ordninger motvirker årlig at mange millioner flasker og bokser kommer på avveie og ender opp i miljøet.

Tinga har laget sitt eget surfebrett av plastflasker fra den elven Thames, resirkulert isopor og et nedbrytbart materiale laget av sopp (mycelium). Ved å bruke materialer på nye måter vil han vise frem at det finnes bærekraftige alternativer til plast. Foto: Marjolein Vinkenoog.

Merijn Tinga starter ekspedisjonen sin på Operahuset i Oslo på lørdag 17. juni. Vil du få med deg avreisen, kan du møte opp kl. 12.00.

Foto: Marjolein Vinkenoog.

Flere saker