Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

I dag fylles regnbuegata i Oslo med kjærlighet

Venter 50.000 mennesker i regnbuetog i Oslos gater.


Natt til lørdag 25. juni mistet to personer livet og flere ble skadet da Zaniar Matapour begynte å skyte rundt seg utenfor London Pub i Oslo. Matapour er nå siktet for drap og terror. Det brutale terrorangrepet førte til at Pride-paraden i Oslo ble avlyst. I følge Oslo Pride har mange etterlyst en anledning til å ta friheten tilbake.

– Oslo skal være en mangfoldig by der alle kan være nøyaktig den de er. Regnbuetoget blir et tydelig signal om dette. Vi gleder oss stort til å sette farge på byen igjen, sier Andreas Hammer Holmefjord, fagleder for paradegruppen i Oslo Pride.

Oslo-politiet: – Ingen konkret trussel

Oslo-politiet sier til Aftenposten at de ikke er kjent med at det foreligger noen konkret trussel mot regnbuetoget på lørdag.

– Politiet planlegger for at arrangementet skal kunne gjennomføres med de sikkerhetstiltak som er iverksatt, skriver stabssjef Harald Nilssen i en e-post.

– Politiet gjør det vi kan for å trygge gjennomføringen av arrangementet, og har rask respons om noe skulle oppstå.

Her går regnbuetoget: Toget går fra Kongens gate, via Rosenkrantz gate, Rådhusplassen og ender opp på Kontraskjæret, hvor solidaritetsmarkeringen overtar.

Regnbuetoget blir ikke en parade slik vi kjenner den fra Pride, men et folketog for alle som ønsker å delta. Toget går fra Kongens gate kl 13.00, men arrangørene oppfordrer til å møte opp allerede kl. 11.00.


Stor solidaritetsmarkering på Kontraskjæret

Når regnbuetoget kommer til Kontraskjæret venter en solidaritetsmarkering med et bredt kunstnerisk program.

Forbilde: Fay Wildehagen har lenge vært et forbilde for unge, skeive. På lørdag opptrer hun på solidaritetsmarkeringen på Kontraskjæret.


DJ Fride Moksnes x Austinat tar i mot paraden når den ankommer til Kontraskjæret. De co-produserer til vanlig hver sine lesbiske klubbkonsepter, men på lørdag opptrer de sammen som en hyllest til fellesskapet. Øvrige artister er Henrik Wilhelm Wilhelmsen, som sto på hovedprogrammet til den avlyste Pride-paraden, Hanna Asefaw, aktivist, samfunnsgeograf og skrive-/scenekunstner, Cham Léon, som opererer i et kjønnsnøytralt pop-univers, Big Daddy Karsten & Ferdinand, Big Daddy Karsten som den første åpent homofile rapperen i Norge, DragCore, en Oslo-basert draggruppe med drag queens, drag kings og drag things, Fay Wildhagen, som lenge har vært åpen om sin legning og er et forbilde for mange unge skeive, Matilde, som nylig debuterte på norsk med låten Fri og Nils Bech & OMVR, som opererer i krysningsfeltet mellom musikk og performance-kunst.

Solidaritetsmarkeringen starter med DJ Fride Moksnes x Austinat på scenen fra kl 14.00, men selve markeringen starter kl. 15.00 og varer til kl. 18.45. Det blir taler innimellom de kunstneriske innslagene.

Flere saker