Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Nå blir det lettere å selge brukte varer

Regjeringen kaster utdatert brukthandelslov på dynga.

For å få lov til å selge brukte produkter i Norge har man frem til nå vært nødt til å søke politiet om løyve til å drive bruktbutikk. Det har vært krav til at alle brukte varer må protokollføres når de kommer inn i butikken – og når de blir solgt videre – men først må alle varer ha en salgskarantene på 14 dager for å forhindre at tyvegods blir solgt videre. 

Det påfører butikkene mye jobb og meningsløse lagerkostnader. Nå vil næringsministeren skrote brukthandelsloven.  

– Vi vil skrote hele loven. Den ble laget før noen tenkte på sirkulær økonomi eller Finn.no, sier næringsminister Jan Christian Vestre til NRK.

Jan Christian Vestre tar grep for å gjøre det enklere å selge brukt. Foto: Næringsdepartementet.

– Vi skal inn i sirkulæralderen, ikke tilbake til steinalderen. Derfor vil jeg skrote brukthandelloven, og presentere et oppdatert regelverk i løpet av neste år, sier Vestre.

– Måten vi handler på har endret seg de siste åra, med nye digitale salgskanalar og stor interesse for gjenbruk. Jeg vil skape et regelverk som er tidsriktig, samtidig som det forhindrer omsetning av stjålne varer og annen uønsket virksomhet. Dette haster, og derfor har regjeringen allerede satt av to millioner i statsbudsjettet for å sette i gang arbeidet. Bruk- og kastsamfunnet er ikke bærekraftig, og vi vil gå etter alt som hindrer overgangen til en sirkulær økonomi, sier han.

Både bruktbutikker og miljøbevegelsen har lenge kjempet for å gjøre det enklere å selge brukte. 

– Vi ønsker å selge stadig mer brukte produkter, men da må det være enkelt, sier Yngvill Ofstad, bærekraftsdirektør i Bergans.

– Sånn som det er i dag er det enklere å selge nytt enn å selge brukt og det burde jo være omvendt. 

– Myndighetene ønsker at vi skal bidra til et mer bærekraftig forbruk og det vil vi være med på, men da må de gjør det enkelt for oss og ikke legge hindringer i løypa sånn som vi opplever at Brukthandellova er.

Yngvill Ofstad i Bergans har lenge etterlyst endringer som gjør det enklere å selge brukte varer. Nå blir hun hørt. Foto: Bergans.

Nå tar næringsministeren oppfordringen og lover et helt nytt regelverk på plass allerede til neste år. Frivillige butikkar trenger imidlertid ikke vente.

– Det er ikke noe problem i slike butikker. Derfor har departementet konkludert med at butikkar som driver på frivillig basis ikke trenger å ta hensyn til regelverket, sier Vestre.

Flere saker