Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Rekordstor pågang etter gratis overskuddsmat

Nå vil Regjeringen redusere støtten til Matsentralen med 600.000 kroner.

Nå vil Regjeringen redusere støtten til Matsentralen med 600.000 kroner.

Matsentralen deler ut gratis overskuddsmat til folk som har dårlig råd. De har det blitt mange flere av det siste året. Tall fra SSB viser at over 400.000 husholdninger sliter økonomisk på grunn av økte priser på strøm og matvarer. Matvareprisene alene har økt med 12,1 prosent siden september i fjor.

Til tross for at mange opplever tøffe tider og frivillige organisasjoner melder om rekordstor pågang etter gratis mat og måltider, vil regjeringen kutte støtten til Matsentralen med 600.000 kroner i sitt forslag til statsbudsjett.

Matsentralen jobber med å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Løsningen deres bidrar dermed til å bekjempe fattigdom, matsvinn og klimaendringer på en gang.

– Vi kommer til å dele ut mer enn 10 millioner måltider i løpet av 2022. Behovet er veldig mye større. Vi kunne delt ut 20 millioner måltider, sier daglig leder Per Christian Rålm, til NRK. 

Ferdige måltider: Unimat bearbeider porsjoner til Matsentralen, som igjen leverer ut til organisasjoner som bistår sårbare grupper i Oslo. Foto: Instagram: @matsentralen

Matsentralen ble etablert i 2013 og har siden utvidet til åtte matsentraler rundt i landet. Matsentralene mottar overskuddsmat fra matbransjen som av ulike årsaker ikke kan selges, men som trygt kan spises.

For store for butikkene: Matsentralen i Vestfold og Telemark henter regelmessig poteter som er for store for butikkene. Her har de hentet 1800 kilo poteter fra Lågen Potetpakkeri.

På matsentralene sorteres og oppbevares maten til den hentes av ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. På den måten bidrar systemet både til å hjelpe matbransjen med å redusere matsvinn, og til at ideelle organisasjoner kan gi folk som trenger det tilgang til mat – enten ved at de serverer måltider, deler ut matposer eller kjører dem hjem til folk.


Mat til de som trenger det: Hver uke henter mange ulike organisasjoner varer på Matsentralen. Her er Skotfoss-Skaren på plass på Matsentralen i Vestfold og Telemark for å ta med seg varer til matposer til vanskeligstilte barnefamilier. Foto: Instagram: @matsentralen

– Flere trenger mathjelp, samtidig som vi kaster altfor mye mat

– Det er selvsagt svært positivt at fullt brukbar mat blir fordelt til mennesker som trenger det, i stedet for at den går i søpla. Samtidig er det et tankekors at stadig flere trenger mathjelp, samtidig som vi vet at vi kaster altfor mye mat, skrev landbruksminister Sandra Borch på Instagram da hun besøkte Matsentralen på Den internasjonale dagen for matsvinn den 29. september. 

Regjeringen har som mål å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. Foreløpig ligger de bak målsettingen, men til tross for det vil de kutte støtten til Matsentralen, som bare i år redder 5000 tonn mat fra å havne i søpla.

– Det er dessverre med utgangspunkt i den økonomiske situasjonen, så har det vært tøffe prioriteringer i årets budsjett. Det har vært nødvendig å foreta kutt i budsjettet på flere områder, blant annet tilskuddet til frivillige organisasjoner, sier Sandra Borch til NRK.

Stortingsrepresentant for Rødt, Mimi Kristjánsson, reagerer sterkt på kuttforslaget fra Regjeringen.

– Dette er et smålig og usosialt kutt, som rammer de som har aller minst i Norge. Vi har et voksende problem med økende matfattigdom, voksende matkøer og mange hundre tusen familier som sier de hopper over måltider fordi de har dårlig råd, sier han til NRK.

Flere saker