Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

– Sorg, uro, frykt og sinne, men også takknemlighet, mening og ro. Jeg har kjent på alle følelsene

Skrevet av: Preben Carlsen
Det sier Marte Wulff som er aktuell med nytt konseptalbum om natur- og klimakrisen.

– Det er en fortelling som starter ute i verdensrommet og slutter i ditt stille sinn, sier Marte Wulff. 

Med seks soloalbum og to Spellemanns-nominasjoner i kofferten, er Marte Wulff et velkjent navn for mange. Med sin siste plate går hun nye veier i en sjanger hun selv kaller for klimapop.

Øya/Øyet er et rendyrket konseptalbum om et liv som endrer kurs i møte med en eksistensiell krise. De ti låtene tar deg med på en atmosfærisk reise fra det ytre rom til det indre, og gjennom følelsesspekteret fra erkjennelse til aktivisme: Sorg, uro, frykt og sinne, men også takknemlighet, mening og ro, sier Marte Wulff. 

Hør her: Singelspor: Bunnen faller ut.

Klikk for en smakebit på det nye albumet til Marte Wulff

Albumet består av avantgardistisk pop, har norske tekster og elementer fra både nyklassisk, jazz og ambient. Albumet har blitt til i samspill med produsent og trompetist Sjur Miljeteig, Andreas Ulvo på piano og Gunnar Sæter på perkusjon.


Marte Wulff / artist

– Vi står midt i en natur- og klimakrise som vi selv har forårsaket. Hvordan løser vi det? For meg er ingenting mer kunstnerisk inspirerende enn å forholde seg til dette nå. Mine sanger om «den vanskelige kjærligheten» kan vente.

Marte Wulff / artist

Marte Wulff forteller at plata er første del av et større kunstprosjekt. – Jeg vil ta fortellingen om Øya/Øyet til teaterscenen, fordi tematikken som har inspirert den er så rik og kompleks. Dette er første skritt, sier Wulff.  

Inspirasjonen hun sikter til har hun funnet i det mange omtaler som alle krisers mor; klima- og naturkrisen. FNs siste klimarapport viser at verden ikke klarer å levere på sine forpliktelser i Parisavtalen. Vi ligger langt etter målet om 1,5 graders oppvarming – og styrer utrygt mot 2,5 grader. Det betyr at vi må planlegge for mer ekstremvær, flere naturkatastrofer, mer tørke, sult og nød i årene som kommer. 

Meld deg på: Musikk som motkultur: Frokostkonsert med Marte Wulff

Se program og meld deg på her

– Vi står midt i en natur- og klimakrise som vi selv har forårsaket. Hvordan løser vi det? For meg er ingenting mer kunstnerisk inspirerende enn å forholde seg til dette nå. Mine sanger om «den vanskelige kjærligheten» kan vente. 

Wulff har gjennom flere år engasjert seg i klima- og miljøsaken gjennom musikk, debattinnlegg og grønne turnéer. I 2020 fikk hun stor oppmerksomhet for sin sykkelturné i Koronaisolerte Oslo-bakgårder. Tidligere i år startet hun Spillerommet – et nettverk for artister som vil skape en mer bærekraftig musikkbransje.

– Påvirkningskraften i kunst og musikkuttrykk er stor. Derfor må vi som artister bli mer bevisst på hvordan vi bruker den. Spillerommet er en arena for artister som ønsker å lære mer om klima- og naturkrisen – og hva som skal til for å løse den. Ved å dele kunnskap og trene hverandre opp i formidling av viktige budskap gjennom musikken, håper vi å skape en bevegelse som gir publikum inspirasjon til å ta flere og modigere miljøvalg. 

Foto: Marte Vike Arnesen.

– På samme måte må vi som lever i dag, se for oss den fremtiden vi ønsker oss, og begynne å gå. Jeg vil gjerne invitere publikum til å se for seg fremtiden sammen med meg, og hvem de vil være i den, sier Marte Wulff.

Flere saker