På søndag starter fotball-VM. Oppkjøringen har vært preget av protestaksjoner fra fans, spillere og landslag. Bakgrunnen er korrupsjonsbeskyldninger, umenneskelige arbeidsforhold og dødsfall under byggearbeidene i Qatar.
– Ikke tillat at fotballen blir dratt inn i alle ideologiske eller politiske kamper som finnes. Vær så snill, la oss nå fokusere på fotball.
Det skrev FIFA-president Gianni Infantino, i et brev han nylig sendte ut til alle nasjonene som skal delta.
Den mektige FIFA-presidentens oppfordringer til tross:
Det er mange som sliter med å fokusere på fotball, når de vet at det har omkommet over ett menneske per minutt med fotball som spilles under mesterskapet.
The Guardian har anslått at minst 6500 migrantarbeidere er døde etter å bygget hoteller, stadioner og metro-baner for å gjøre ørkenlandet Qatar klart til å arrangere verdens største fotballfest.
Nå jobber menneskerettighetsgrupper, organisasjoner og fotballforbund for at familiene til de som har omkommet eller skadet seg skal få oppreisning og erstatning.
For å markere sin støtte ønsket Danmark å trene i drakter med budskapet «Menneskerettigheter for alle». Det sa FIFA blankt nei til, og viste til reglene om at ingen lag kan bruke utstyr med politiske, religiøse eller personlige slagord, budskap eller bilder.
– Det er beklagelig. Vi mener budskapet «Human rights for all» er universelt. Ikke en politisk oppfordring, men noe alle kan stille seg bak.
Det sier Jakob Jensen, administrerende direktør i Dansk Boldspill Union, til nyhetsbyrået Rizau.
Amnesty International mener FIFA forsøker å kneble landslag og spillere ved å forhindre dem i å gi uttrykk for støtte til generelle menneskerettigheter.
– FIFA kaller det politiske handlinger, men i virkeligheten er dette bare å gi uttrykk for generelle verdier som både FIFA, og til en viss grad myndighetene i Qatar sier de støtter og står for. Man kunne se for seg at FIFA ikke bare aksepterte dette, men ønsket det. Når de ikke gjør det, kan deres uttalelser om disse verdiene virke hule, sier Jon Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norway.
Til tross for at danskene ikke får uttrykke åpen støtte til menneskerettighetene, har de designet en versjon av VM-drakten som det er vanskelig for FIFA å gjøre noe med. Med en helsvart trøye, der både landslagssymbol og logoer er tonet ned i samme svarte farge, har danskene funnet en vei utenom FIFAs strenge regler.
Den danske trøya kan best beskrives som fotballens svar på et begravelsesantrekk .
– Svart er sorgens farge. Det er en perfekt farge for Danmarks tredje trøye under dette årets VM, skriver Hummel, som er det danske landslagets utstyrsleverandør, på Instagram.
– Vi støtter det danske landslaget hele veien, men det må ikke forveksles med at vi støtter en turnering som har kostet tusenvis av mennesker livet, skriver de videre.
Den danske protesten har ikke blitt tatt godt i mot av VM-arrangøren Qatar.
– Vi avviser helhjertet denne bagatelliseringen av vår genuine forpliktelse til å beskytte helsen og sikkerheten til de 30.000 arbeiderne som bygde FIFA VM-stadioner og andre turneringsprosjekter. Den samme forpliktelsen omfatter nå 150 000 arbeidere på tvers av ulike turneringstjenester og 40.000 arbeidere i reiselivssektoren, sier en talsperson for organisasjonskomiteen i Qatar til Reuters.
Supporterne tar ikke VM-arrangørens side. I løpet av kort tid har den sorte sørgedrakta blitt en av de mest solgte VM-trøyene i verden. I Tyskland og Østerrike er den nå mest solgt av alle VM-trøyene, mens den ligger på andre plass i Frankrike.
Landslagsspiller for Norge, Morten Thorsby, bruker selv fotballdrakta til å kommunisere et viktig budskap. Som sterkt engasjert i klima- og miljøkampen og grunnlegger av stiftelsen We Play Green, har han tatt eierskap til trøye nummer 2, for å løfte frem viktigheten av at verden leverer på togradersmålet i klimakampen. Han synes ingenting om at FIFA legger begrensninger på spillernes rett til å uttrykke seg under VM i Qatar.
– Ytringsfriheten gjelder også for oss fotballspillere. FIFA kan derfor ikke stoppe oss. Jeg håper flest mulig spillere i Qatar sier hva de mener uten hensyn til hva FIFA og forbundene deres eventuelt mener og sier.
– Hva FIFA kan pålegge land som deltar, vet jeg ikke nok om. Kanskje det står i en eller annen avtale at deltakerlandene må gjøre som FIFA sier på alle mulige områder, også hva gjelder uttalelser, kapteinsbånd og annet. I så fall synes jeg det er på høy tid å reforhandle FIFA-avtalen. Blir den ikke bra nok, må man bare lage ett nytt VM, uten FIFA. Vi må jo ikke spille FIFAs VM. Vi kan lage vårt eget, sier Morten Thorsby.
Det er ikke bare korrupsjonsbeskyldninger og umenneskelige arbeidsvilkår som får folk til å protestere mot VM i Qatar. Mange lar seg provosere av regimets forbud mot homofili, praktisering av dødsstraff for homofile handlinger og sterkt kvinneundertrykkende lover og regler.
For å sette fokus på anti-diskriminering startet det nederlandske fotballforbundet en kampanje hvor kapteinen på landslaget bytter ut det tradisjonelle kapteinsbindet med et regnbuefarget bånd med budskapet “One Love”.
Siden har kampanjen vokst og fått med seg England, Belgia, Tyskland, Danmark, Nederland, Wales, Frankrike, Sveits, Sverige og Norge .
– Som kapteiner kan vi alle konkurrere mot hverandre på banen, men vi står sammen mot alle former for diskriminering. Å bære armbåndet sammen på vegne av lagene våre vil sende en klar melding når verden ser på, sier Harry Kane, landslagskaptein på England.
FIFA har enda ikke tatt stilling til om de vil tillate bruken av “one love”-kapteinsbindet under VM. John Peder Egenæs i Amnesty, mener de er nødt til å tillate slike aksjoner hvis de skal ha et håp om å opparbeide seg en viss troverdighet i menneskerettighetsspørsmål i framtiden.
– For at FIFAs forsikringer om at de er for menneskerettighetene generelt og ytringsfrihet skal framstå som ekte, må de akseptere at lag og spillere som ønsker å sette ord på det under mesterskapet får lov til det. Det er det minste man kan forlange.
Det er Morten Thorsby enig i.
– FIFA må rett og slett la spillere, trenere, forbund og andre få si hva de vil og så må de slutte å legge VM i land som notorisk ikke følger menneskerettighetene. I min verden bør ikke bare menneskerettigheter være relevant for hvor VM legges. FIFA må også ta hensyn til FNs klimamål og landets oppfølging av disse. Klima er vår tids største problem og vi bør ikke gi VM til land som ikke tar klima på alvor.
– Du har sterke meninger om Qatar-VM. Vil du gjøre noe spesielt for å markere ditt synspunkt?
– Jeg skulle ønske Norge var med, så jeg kunne markere hardt som spiller der nede. Nå er det ikke så mye mer jeg får gjort enn å uttale meg i pressen og snakke i sosiale medier. Jeg har imidlertid sagt nei til å være vert i studio under VM kampene. Om jeg skal se kampene eller ikke vet jeg ikke helt enda, men jeg tror nok jeg kommer til å se noen. Det er jo jobben min, sier Morten Thorsby.
Egenæs mener FIFA må lære av alle feilene de har gjort i Qatar-VM og gjøre sitt ytterste for at alt som skjer i FIFA-regi ikke bidrar til menneskerettighetsbrudd i fremtiden.
– Der FIFA kan må de bruke sin innflytelse til å forhindre og stanse menneskerettighetsbrudd. I Qatar har vi sett det motsatte. Da Qatar fikk VM burde FIFA visst at så godt som alt arbeidet som skulle til for at Qatar kunne gjennomføre et VM ville kreve migrantarbeidere. De måtte også ha visst at dette ville føre til at mange av de som klargjorde landet for VM ville få sine rettigheter brutt. Situasjonen for migrantarbeidere i Qatar var viden kjent før 2010.
– Det er mange som er opprørt over at Qatar får arrangere VM og ønsker å markere sin motstand. Hva er det beste de kan gjøre?
– Vi i Amnesty oppfordrer folk til å støtte vår kampanje for at FIFA må avsette et fond for å kompensere de migrantarbeiderne som har lidd overlast i forbindelse med VM. Det norske fotballforbundet støtter dette kravet, og deres arbeid kan styrkes hvis de kan vise til at det er et folkekrav fra Norge. I tillegg oppfordrer vi folk til å være aktive på sosiale medier ved å gi støtte til migrantarbeidere, skeive og andre som undertrykkes i Qatar. Helst med de offisielle hashtaggene til VM. Qatar har rekruttert minst 400 «supersupportere» til å være aktive på sosiale medier med gode nyheter fra VM. La oss vise at vi er mange flere som er mer opptatt av menneskerettighetsbrudd, sier Egenæs.
For ordens skyld: Switch har kontaktet FIFA for kommentarer til denne saken, men ikke fått svar på våre henvendelser.