Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Elkjøp gjør det lett å handle brukte hvitevarer på nett

Åpner bruktavdeling i nettbutikken i samarbeid med Norsk Ombruk.

Norge er første land ut når Elkjøp lanserer bruktsalg av hvitevarer på nett. I samarbeid med Norsk Ombruk har de åpnet en egen bruktavdeling for hvitevarer i nettbutikken sin.

– Å handle på nett med garanti er en enklere og tryggere måte å kjøpe brukt på, som dessverre altfor få vet om, sier Jean Skjelbred, daglig leder i Norsk Ombruk.

Han sier at samarbeidet med Elkjøp skal øke både kunnskapen om, og salget av, brukte hvitevarer.

Nå har det blitt enklere å velge brukte alternativer på nettbutikken til Elkjøp. Skjermdump: Elkjøp.no


Enklere og tryggere å handle brukt

I følge Elkjøp er den nye løsningen et resultat et langt og godt samarbeid med Norsk Ombruk.

– Vi vil gjøre det enklere og tryggere for kundene å kjøpe brukt. Derfor tilgjengeliggjør vi brukte produkter fra Norsk Ombruk på vår plattform. Norsk Ombruk tar med seg produkter fra Elkjøp sine avfallstasjoner til sitt lager. De setter dem i stand, rengjør og reparerer dem hvis det er behov . Vi tilgjengeliggjør produktene for kundene på Elkjøp sin markedsplass, så mange flere får muligheten til å handle brukt, sier Victoria Sandberg, prosjektleder i Elkjøp Nordic.

Victoria Sandberg i Elkjøp har vært sentral i utviklingen av nettløsningen for brukte hvitevarer. Foto: Elkjøp.


Skal selge 5000 brukte hvitevarer

I dag har Norsk Ombruk rundt 400 besøk på nettsidene sine hver dag. Elkjøp har over 200.000. Målet er at trafikken på Elkjøp.no skal føre til salg av minst 5000 brukte hvitevarer det første året.

Elkjøp er det selskapet som samler inn mest el-avfall i Norden. Hvert år leverer kundene inn over 30.000 tonn elektronikk som vil kvitte seg med. Mye er hvitevarer, så en del av varene som skal selges brukt kommer herfra.

Norsk Ombruk sorterer ut de produktene som kan få et nytt liv, reparerer og rengjør dem. Så tar bilde av hvert produkt og legger dem for salg. Kundene kan velge blant de brukte varene som er tilgjenglig, og etter at de har betalt i nettbutikken får de varene levert på døra – med to års garanti.

Camilla Gramstad, bærekraftsjef, Elkjøp Nordic

Hvis vi ikke resirkulerer i dag har vi ikke noe å selge i morgen.

Camilla Gramstad, bærekraftsjef, Elkjøp Nordic


I følge Camilla Gramstad, bærekraftsjef i Elkjøp Nordic  er bruktsalg av hvitevarer på nett et lite steg på veien mot en mer sirkulær elektronikkhandel.

– Vi har har en ivrig konsernsjef som er opptatt av sirkulær økonomi. Han har med seg en logikk fra bilbransjen, hvor kundene er vant til å velge mellom å kjøpe ny, brukt eller lease. Han synes de bør få samme valgmuligheter når de skal ha elektronikk.

Bærekraftsjefen er åpen på at Elkjøp fortsatt har langt igjen til mål.

– Vi er en del av Circular Electronic Partnerships, som er et samarbeid mellom de store aktørene som springer ut av World Economic Forum. Her har vi laget et framtidsscenario for sirkulærøkonomi i elektronikkbransjen med tjenesteløsninger, ombruk av varer og resirkulerte materialer. , så vi ser hvilken retning det går i, selv om det er langt frem, sier Gramstad.

Hun sier at de store globale utfordringene med pandemi krig og energikrise, har økt viktigheten av å satse på ombruk de siste årene.

– Alle har vel fått med seg at bruktmarkedet er mer attraktivt i den økonomiske situasjonen vi har akkurat nå. Dessuten har tilgangen på mineraler og metaller har fått en helt annen oppmerksomhet de siste årene. Hvis vi ikke resirkulerer i dag har vi ikke noe å selge i morgen.

– Vi ser også hva som skjer i EU for tiden. Økodesigndirektivet treffer oss midt i kjernen, så vi i elektronikkbransjen må omstille oss til en sirkulær økonomi, sier hun.

Flere saker