Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Den store reparasjonsguiden: For deg som trenger hjelp til å reparere eller sy om klær

Skrevet av: Ida Brun og Preben Carlsen
Alt kan repareres – eller kanskje ikke? Vi gir deg uansett oversikten over skreddere og reparatører som kan hjelpe deg hvis favorittplagget ditt har fått seg en trøkk.


Noe av det viktigste du kan gjøre for å redusere klimautslippet fra din egen garderobe er å bruke klærne lenger og oftere. Bruker du et plagg dobbelt så mange ganger, reduserer du klimaavtrykket med hele 49 prosent – vask inkludert. 

Derfor er det viktig med livsforlengende tiltak. Har du en kjole som er for lang eller kanskje du har fått et stort hull i favorittbuksen din? Fortvil ikke, den må ikke byttes ut eller havne i søpla av den grunn – den kan nemlig repareres. 

Finn reparatøren som passer for deg 

Det er mange flinke skreddere og reparatører, som kan hjelpe til om du er i klesknipe. De kan redde favorittbuksen, legge opp kjolen som har hengt litt for lenge i skapet eller reparere genseren du arvet av bestemor.

Les også: Internasjonale kjøpesentre satser stort på resalg og reparasjon.

Nå kommer trenden til Norge.


Problemet er at det ikke er så lett å finne hjelpen når du trenger den. Derfor har vi i Switch utforsket hva som finnes i de fem største byene i Norge og laget en oversikt over noen av dem som kan hjelpe deg når favorittbuksa har revnet og kleskrisa er et faktum.

Oslo og omegn

Bella Skredder
Adresse: Vogts gate 56A
Nettside: bellaskredder.no 

Bella Skredder har hele 20 års erfaring i bransjen. De kan tilby både skredder, skomaker og renseri. Her kan du fikse skinnjakka som har revna eller hælen som datt av skoen etter helgens festligheter. Hvis du også har en bryllupskjole som må renses og brukes om igjen, kan de faktisk fikse det også.

EBI skredderi og renseri
Adresse: Bygdøy allé 19a
Nettside: ebiskredderi.no

Her kan du få hjelp med tilpasning av klærne dine, og få brudekjolen til å sitte som støpt. De reparerer også ødelagte glidelåser og knapper. Så hvis glidelåsen på regnjakka plutselig streiker eller bukseknappen har falt av – fikser de det for deg. 

Fikse
Adresse: Høyers butikk på Paleet i Karl Johans gate 43
Nettside: fiksekurv.no 

Fikse åpnet, i samarbeid med Høyer, sin pilot på Paleet i mai i år. De kan tilby det meste innen reparasjoner og tilpasninger for klær og tekstiler. De har avtale med en rekke spesialister innen dress og selskapskjoler, i tillegg til skomaker, renseri og skinnmaker. «Det skal være like lett å Fikse som å kjøpe nytt» sier de, og vi sier oss enig.

Redesign: Nor Systue på Nesodden bruker tekstiler fra gamle klær til å lage nye designprodukter. Foto: Nor Systue.

Nor systue
Adresse: Kapellveien 3 på Nesodden
Nettside: https://www.facebook.com/nornesodden 

Syverksted for deg som har klær som trenger reparasjon eller som ikke passer lenger – eller deg som har et favorittplagg du gjerne vil kopiere. Nor Systue reparerer stort og smått, skifter knapper, legger opp bukser, syr om kjoler og lager helt nye ting av mormors gamle gardiner. 

Holdt på en stund: Oslo Skredderstue har reparert klær i over 40 år. Foto: Oslo Skredderstue.

Oslo Skredderstue
Adresse: Kirkeveien 73
Nettside: osloskredderstue.no

Oslo Skredderstue har holdt på siden 1988, og kan sies å være godt etablert i denne bransjen. De hjelper deg med reparasjon eller tilpasning av klær. Her kan du få reparert det litt for lange skjørtet ditt som har revna opp, nettopp fordi du tråkket i det.

Repairable
Adresse: CC Vest og  Fornebu S
Nettside: repairable.no 

Repairable tilbyr reparasjon av klær, sko og vesker, og omsøm og tilpasninger av klær. De deler tips og triks hvis du skal reparere selv, og har gratis pussebord for sko, og en bruktbutikk med salg på kommisjon. Alt som må til for at du skal kunne gjenbruke ødelagte klær kan de hjelpe deg med — enten du benytter deg av en av de fysiske reparasjonsbutikkene eller reparasjonstjenestene på nett.

Digitalisererer: Ingvill Kerob i Repairable leverer reparasjonstjenester på nett – i tillegg til de fysiske reparasjonsbutikkene. Foto: Repairable.

Sisters in Business
Adresse: IKEA Slependen og IKEA Furuset
Nettside: https://sistersinbusiness.no  

Systuer inne på IKEAs varehus på Slependen og Furuset som tar imot omsøm og reparasjon av det meste innen klær og tekstiler. Alt fra lapping av jeans til reparasjon og omsøm av bunader kan de hjelpe deg med. 

Skredder Lie Kjeldsen
Adresse: Henrik Ibsens gate 90
Nettside: jyang.no 

J. Yang Lie Kjeldsen har to systudioer – et i Oslo og et i Drammen. De tar imot justering og reparasjonsoppdrag. Hvis du har sett for deg drømmekjolen kan de nok også hjelpe deg med å realisere den. 

Tradisjonsrikt yrke: Skredder Lie Kjeldsen viderefører gamle håndverkstradisjoner og tilbyr også reparasjon og justeringer. Foto: @jyang.no

Skredderservice Olga Rast
Adresse: Karl Johan gate 5
Nettside: skredderservice.no  

Olga har jobbet som skredder i over 20 år og vet hva hun driver med. Hun kan hjelpe deg med tilpasning av klær, reparasjon og broderi hvis du trenger å pimpe om høstjakka for sesongen.

Sømhuset
Adresse: Granåsen 18 på Hosle i Bærum
Nettside: https://www.somhuset.com  

Jobber med alt innen søm. Kan reparere eller tilpasse alle typer klær, det være seg hverdagsklær, sportsklær, festklær, jaktutstyr, dunjakker, glidelåser, sekker, soveposer, telt, interiør  og har et eget servicesenter for reparasjon av gore-tex-produkter. 

Servicesenter: Sømhuset i Oslo har et eget servicesenter for deg som trenger hjelp til å reparere gore-tex-produktene sine. Foto: Sømhuset.

Bergen

Mester Skredder
Adresse: Jon smørsgate 11
Nettside: mester-skredder.com

Mester Skredder er en systue som både syr og reparerer det du trenger. De har mange års erfaring i bransjen, og er spesielt opptatt av å skreddersy ideer og løsninger som passer for akkurat deg.

Må passe: Skredderakademiet er opptatt av å tilpasse klærne så de passer perfekt. Instagram: @skredderakademiet


Skredderakademiet
Adresse: Strandgaten 7 og Lagunen Storsenter
Nettside: skredderakademiet.no

Skredderakademiet har særlig fokus på å forlenge livet på klærne dine. Dette er en erfaren skredder som tilbyr det meste av hva skredderfaget kan levere – inkludert reparasjon og tilpasning av alle typer stoff og tekstiler.

Stavanger

Lillian & Systue
Adresse: Kvadrat kjøpesenter
Nettside: kvadrat.no/lillians-systue 

Lillians systue har 20 års erfaring med skreddersøm og reparasjon. De kan hjelpe deg med det meste av det du trenger. Fra å skifte ut en glidelås og å legge opp bukser til å reparere skinnklær og vesker og tilpasse dresser og kjoler, bunader og kåper. 

M&Ys systue
Adresse: Kongsgata 30
Nettside: facebook.com/mogyssystue 

M&Ys systue har flere års erfaring som skreddere og reparatører. De fikser det meste – fra favorittbuksa som har gått i stykker til dressen og kjolen som må legges inn – eller ut.

Turi Rudningen er prosjektleder for ReTuren og kjent fra Symesterskapet på NRK. Foto: @Dnt.no


ReTuren
Adresse: Olav Vs gate 18
Nettside: returen.dnt.no

ReTuren er en tjeneste i regi av Den Norske Turistforening. De beskriver seg selv om et omsorgsfullt syverksted som hjelper deg å ta vare turtøyet du er glad i. ReTuren leverer alt du trenger av reparasjon og redesign for å tilpasse turtøyet ditt. De inviterer også til sykurs og tar i mot donasjoner av utbrukt turtøy, som de bruker til reserverdeler og redesigner til nye og unike plagg.

Trondheim

Lille Systue
Adresse: Jomfrugata 16B
Nettside: lillesystue.no

Lille Systue er en erfaren skredder som  tilbyr alt innen skreddersøm,  omsøm, reparasjon og tilpasning av alle typer  stoff og tekstiler. De er særlig opptatt av å levere bærekraftige løsninger på dine  behov  og ideer.

Før/etter: Gjort riktig kan selv stygge flenger bli så godt som usynlige. Foto: @lillesystue.no

Sy Design
Adresse: Falkenborgveien 1
Nettside: Sydesign.no

Har du et favorittplagg som trenger en ny søm, har du funnet en bukse på loppemarkedet som ikke sitter helt som den skal eller har det bare gått hull i kjolen din? Sydesign leverer det meste av det du trenger for å reparere og tilpasse klær. 

Fredrikstad og Sarpsborg

Ali Skredderi
Adresse: St. Marie gate 86 i Sarpsborg

Ali reparerer alle slags bukser, jeans og jakker i de fleste materialer. Du kan ta med deg klærne du trenger å få reparert til butikken hans, så får du gratis rådgivning og pristilbud i retur. 

Fikser det meste: Systudio i Sarpsborg fikser det meste – og tilbyr kurs for deg som vil lære hvordan du kan fikse det selv. Foto: Sy-Studio.

Sy-Studio
Adresse:Pellygata 80 i Sarpsborg
Nettside: sy-studio.no 

Sy-Studio utfører alt innen søm og omgjøringer, blant annet bytte av glidelåser, legge opp bukser og jakker og tilpassing av selskapskjoler. De tilbyr også sy- og redesignkurs for deg som vil lære å gjøre jobben selv. 

Vakre kjoler
Adresse: Nabbetorpveien 96
Nettside: vakrekjoler.no 

Vakre kjoler kan hjelpe deg med langt mer enn navnet tilsier. De leverer det meste av søm og skreddertjenester og gjør både justeringer, tilpasninger, reparasjoner. De legger også brudekjoler, bunader og dresser både opp-ned og inn-ut.

Kristiansand

Ghassan skredder
Adresse: Toftelandsveien 110
Nettside:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100054643530963 

Skredder som hjelper deg med å fikse det meste. Reparerer og tilpasser det som trengs enten det er snakk om å gi dame-, herre eller barneklær et lengre liv. 

Ingeborgs tråkleri
Adresse: Skippergata 18
Nettside: https://www.facebook.com/ingeborgstraakleri 

Hjelper deg med opplegg og tilpasning av dress og kjoler, inn- og ut-sying, bytting av glidelås og de fleste reparasjoner.

Kristiansand systue
Adresse: Markens gate 50
Nettside: https://pilarseverinsen.wixsite.com/kristiansandsystue 

Kristiansand Systue over 30 års erfaring med å hjelpe både privatpersoner og næringsliv med alt som har med søm å gjøre. Håndterer alt fra søm i skinn og kraftige stoffer til reparasjon av arbeidsklær, skifting av glidelås, retting, omsøm og tilpasning av kjoler. 

Lillians systue
Adresse: Tretjønnveien 1b
Nettside: https://lillianssystue.no

Har mange års erfaring med søm og reparasjoner. Syr også tøy, puter og gardiner, hvis du trenger hjelp til det. 

Monas systue
Adresse: Skippergata 18
Nettside: https://monas-systue.business.site

Reparerer og justerer det meste,. Spesialfelt er individuell tilpasning av brudekjoler, selskapskjoler og bunader. Skifter også glidelås og trykknapper når det trengs.

Kreativt systudio: Studio Sæbø har etablert seg med inspirerende lokaler midt i Kristiansand sentrum og er klare til å hjelpe deg med å gi nytt liv til klær som trenger det. Foto: Studio Sæbø.

Studio Sæbø
Adresse: Torvkvartalet, Markensgate 
Nettside: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057240228306 

Systua tar imot søm av gardiner, puter, brudekjoler, bunader, trekking av madrass, omsøm av klær og det meste annet du trenger hjelp til for å sy egne klær eller reparere de du har fra før.

Syrommet på Lund
Adresse: Industrigata 22
Nettside: https://www.facebook.com/SyrommetLund 

Hjelper deg å ta vare på plagg med å redesigne dem ved å endre snitt eller tilføre nye armer, leverer omsøm, reparasjon og søm og omsøm på brudekjoler. 

TepChi Skredderi
Adresse: Barstølveien 39, Sørlandssenteret
Nettside: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063774361114 

Leverer søm, reparasjoner og tilpasninger av klær, men kan også hjelpe deg med skomakertjenester hvis du trenger å få fikset opp en gammel sko. 

Lillehammer

Bendiksen&søm
Adresse: Mesnakvartalet (2. etg. over Sybutikken og Hygge) 
Nettside: https://www.bendiksenogsom.no  

Trenger favorittjakka ny glidelås? Har du en kjole som du gjerne vil bruke, men som ikke passer? Bendiksen&Søm håndterer det meste innen søm. Brenner mest for gjenbruk og redesign, men ønsker også å sy for deg som vil ha et unikt plagg eller antrekk. I prosessen får du være med på å forme antrekket fra skisse til ferdig produkt.

Jakobskredder
Adresse: Gamleveien 89 A
Nettside: https://www.facebook.com/jakobskredder

Hjelper deg med det meste av det du trenger for å reparere både klær og andre tekstilprodukter. 

På kurs: Fryvilldesign på Lillehammer nøyer seg ikke med å fikse gamle klær. De fikser også sykunnskapene til kundene ved å invitere til sykurs. Foto: Fryvilldesign.

Fryvilredesign 
Adresse: Løkkegata 9
Nettside: https://www.facebook.com/Fryvilredesign/

Systue som hjelper deg å redesigne og reparere dine gamle klær så de får et lengre liv. Arrangerer også sykurs for deg som vil lære å gjøre det selv. 

Merker som reparerer for deg 

Det er ikke alltid du trenger å gå over bekken etter vann . Flere kjente merker tilbyr reparasjon hvis et av produktene deres skulle trenge det. De kan også sende deg originale deler hvis du heller vil gjøre jobben selv.

NB! De fleste merkene stiller krav til at klærne må være rene før de blir levert inn, så husk det før du tar turen til butikken, så slipper du bomtur.

Systue: Bergans har en systue med profesjonelle skreddere som forlenger levetiden til turtøyet ditt. Foto: @Bergans.com

Bergans
Adresser: Kronprinsesse Märthas plass 1 i Oslo, Strandgaten 18 i Bergen,  Nygata 9 i Stavanger, Nordre gate 12 i Trondheim, Samuel Arnesens gate 5 i Tromsø og på Ski Storsenter.
Nettside: bergans.com

Bergans har flere sirkulære tjenester som reparasjon, innsamling, bruktsalg, redesign og utleie. I en systue på Asker fikser erfarne fagfolk dine problemer, eller dine ødelagte klær da. Bergans har også en sybil som reiser rundt i Norge og reparerer klær der folk er.

Brynje of Norway
Adresser: Kongens gate 16 i Oslo og Øya 41 i Larvik
Nettside: brynje.no 

Brynje of Norway reparerer sømmer, skrifter strikk og glidelås. Har DIY-videoer på hjemmesiden som viser deg hvordan du fikser de små skadene, – for det er både raskere, billigere og mer naturvennlig.

Livid
Adresser: Olav Tryggvassons gate 19 i Trondheim, Prinsens gate 3 b eller Markveien 54 i Oslo eller Torgallmenningen 8 i Bergen
Nettside: lividjeans.com

Livid reparerer jeans som har fått skader eller blitt slitt etter vanlig bruk og slitasje. Den første reparasjonen er gratis. Deretter tar de betalt for tids- og materialbruk. I tillegg til å reparere jeans som de har solgt i sine butikker, kan de også hjelpe deg med å reparere jeans du har kjøpt andre steder – mot betaling, selvsagt.

Norrøna 
Adresse: Akersgata 30 i Oslo
Nettside: norrona.com 

Norrøna har tilbudt reparasjoner siden 1992. Du kan sende inn det ødelagte produktet eller levere det i Norrøna butikken i Oslo. På hjemmesiden deres finner du også DIY-videoer av hvordan du kan reparere det ødelagte produktet selv.

Northern Playground
Adresse: Youngstorget 2b
Nettside: northernplayground.no

Northern Playground tilbyr livstidsservice på klærne de lager. Som en del av det reparerer de klærne for deg, men hvis du heller vil gjøre jobben selv sender de deg utstyret du trenger i posten.

Reparerer og selger brukt: Nudie Jeans har en egen reparasjonsbutikk på Majorstua. I tillegg til reparasjon selger de også brukte klær de samler inn og reparerer. Foto: @Nudiejeans


Nudie Jeans Repair Shop
Adresse: Grønnegata 1A i Oslo
Nettside: nudiejeans.com 

Nudie Jeans Repair Shop hjelper deg med reparasjon og second hand salg av sine egne jeans. Hvis du har en gammel bukse som du vil bli kvitt, håndterer de også donasjoner til Nudie Jeans sitt resirkuleringsprogram.

Bonus! For deg som vil gjøre det selv!

Syjunkier: Fæbrik-teamet med Jenny Skavlan, Mari Norden, Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne er syjunkier som liker å lære bort. Foto @faebrik.no

Fæbrik
Nettside: faebrik.no

Er du i modus til å sy om klærne dine selv, men vet ikke helt hvordan? I så fall kan du sjekke ut Fæbrik, som beskriver seg selv som en liten gjeng med syjunkier som vil lære deg å sy – og sy om – selv. På nettsidene deres kan du både kjøpe mønstre, overskuddstekstiler og få nettkurs for å lære deg det du trenger for å komme i gang.

My Visible Mend jobber for å øke statusen til reparasjon av klær. For å lykkes tar de grep som gjør reparasjon synlig, slik at den som har valgt å reparere fremfor å kjøpe nytt får den kreden hen fortjener.


My Visible Mend
Nettside: Myvisiblemend.no

My Visible Mend jobber med å løfte statusen til reparasjon ved å gjøre reparasjonen i seg selv til et synlig bevis på at man tar vare på tingene sine. Selskapet driver en nettbutikk hvor man kan kjøpe det man trenger for å gjøre jobben selv, og et community der medlemmene hjelper hverandre og får veiledning, inspirasjon og nye ideer. 

Psst. Vi vet at noen av de beste reparatørene er godt bevarte hemmeligheter. Tips oss gjerne på redaksjonen@switch.no hvis det er noen vi har glemt, så oppdaterer vi oversikten. 

Flere saker