Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Finn sesongens runway looks på loppis

Skrevet av: Jules Reitan
Foto: Tora Sofie Jensen
De store motehusene graver bakerst i eget klesskap. Hvorfor gjør ikke du?

Fire ganger i året blir vi servert trender skapt av motehus som vil tilføre nyskapende elementer i garderobene våre. Noen vekker oppsikt, mens andre blåser forbi uten at vi legger merke til dem. Enkelte blir en del av tiden, og kommer tilbake like hardt flere tiår senere.

2000-tallets lave bukselinninger, miniskjørt og høye boots stikker frem som tydelige trender i moteverden den siste tiden. Blant annet tok Alexander McQueen frem en nesten identisk replika av flere looks som de først introduserte i 1999 for sin SS23-kolleksjon. Over 20 år etter er altså den samme looken tilbake og puster nytt liv i det som en gang var.

Foto: Insta: @Fashionbiographed

At designerne går tilbake i arkivet er god inspirasjon for oss til å gjøre det samme. Gå for en skattejakt i en av Oslo’s bruktbutikker, på loppemarkeder eller i gamle klesskap, for å lete frem plagg fra den originale tidsepoken.

Klær kommuniserer tilhørighet og identitet, og motetrender er med på å kommentere samfunnet vi lever i. Fenomenet startet blant 1400-tallets overklasse som så et behov for å vise frem rikdom, suksess og posisjon, og er fortsatt en måte å vise status og at du følger med i tiden.

Særlig for de unge kan det føre til et sosialt press å følge de nye trendene. Det blir mer og mer tydelig at ultra fast fashions bruk av Tiktok-trender har blitt en driver av den hyppige utskiftningen av klær blant unge, men trenger vi virkelig å handle rykende fersk plastikk fra Zara for å følge med i motebildet?

Catwalken er en pekepinn på hva som er i motebildet akkurat nå, men det trenger ikke sette strenge rammer som stopper kreativiteten. Som stylist Sunniva Hartgen har nevnt tidligere til Switch, kan du la deg selv inspirere av det de store designerne viser, men gjøre det til ditt eget. Se hva du allerede har i skapet og bruk kreativiteten.

Sesongens SS23 på loppis

Tora Sofie Jenssen, Community Manager i Switch, har tatt et dypdykk inn i trendene for SS23, og satt sammen antrekk bestående av plagg hun allerede har i klesskapet eller kjøpt på loppemarked. 

– Gode base-plagg med ulike bruksmåter i kombinasjon med utvalgte favoritter og IT-elementer er mitt råd for å henge på de største motehusene – uavhengig av sesong, kolleksjoner og trender, sier hun. 

– Ikke la kategoriene innen klær begrense deg – lek med uttrykket. Se på farger, fasonger og de ulike mulighetene som hvert enkelte plagg innehar.

Inspirert av Miu Miu SS23

Miu Miu kjører en spennende «layering» av ulike jordtoner denne sesongen. I tillegg viser de til tydelige, store lommer. Av uttrykt farge og fasong, ble det naturlig å ta i bruk tur- og treningsklær.

Bukse og vest av 100 prosent bomull, kjøpt på loppis. Hvit treningsgenser hentet fra eget klesskap. Sko kjøpt brukt til 30 kroner.

Inspirert av Stella McCartney SS23

Stella McCartney-kolleksjonen har et røft og classy uttrykk, med det asymmetriske eller skinnende element som cherry on top.

Baseplagg layered med et danseskjørt til barn som er kjøpt brukt. Enkelte plagg som en god jeans, en nøytral trenchcoat, IT-veska og et stilig skinnbelte er viktige base-elementer i garderoben, uansett trend. – Her utgjorde en loppis-skatt mye for en ellers enkel garderobe, sier Tora Sofie Jenssen.

Inspirert av Balenciaga SS23

Balenciaga er kjent for å ha et mørkt og litt dystert uttrykk som de visualiserer på catwalks i snøstorm og gjørme. Likevel er de en av de største motehusene vi har i dag, med mørke, hengende stoffer bundet sammen av korsetter og store belter.

Skinnboots funnet på loppis for 100 kroner og gamle strømpebukser fra skuffen. Strømpebukser er verstingen når det kommer til bruk-og-kast, men selv om den har fått et hull kan den kan brukes til så mangt.

– Til denne looken har jeg klippet til et par gamle strømpebukser som hansker for å få et mer klassisk uttrykk inspirert av 1920-tallet. Dette er noe vi kan se flere av dagens moteikoner benytte seg av – “to remain covered while being uncovered”.  Hele antrekket er fra loppis, fra topp til tå , sier Jenssen.

Inspirert av Victoria Beckham SS23

Victoria Beckham er kjent for classy og rene stiler. Her med tidløse sort/hvitt-kombinasjoner med en touch av denne sterke grønnfargen som gjentas i flere av motehusenes SS23-kolleksjoner.

50 prosent fra loppis, 50 prosent bruk-og-bruk om igjen. Strømper, sokker og undertøy kan også brukes for å skape andre uttrykk.

– Hvis 2000-tallets g-streng får vise seg igjen, er det vel på tide at 90-tallets boxershorts får det også? Jeg har tatt i bruk ulike typer forbruksvarer som sokker, truser og strømper for å utvide fra den vanlige bruk-og-kast til bruk-og-bruk om igjen, sier Tora Sofie Jenssen.

Med et par gamle bunadssokker trukket over et par med stilettos – får de et helt nytt schoolgirl-uttrykk.

– Denne hacken bruker jeg ofte for å skape illusjonen av at jeg har hundre par boots, sier Tora Sofie Jensen.

Inspirert av Ralph Lauren SS23

I likhet med flere av de store motehusenes SS23, ser vi også mye av elementærfargene i ulike kombinasjoner fra Ralph Lauren. Et enkelt IT-plagg eller tilbehør av en elementærfarge kan utgjøre mye for et antrekk. 

– Hele antrekket fra topp til tå er fra loppis. Skinnboots funnet på loppis til 25 kroner (!)

Flere saker