Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Her kan du handle brukt og vintage klær i Oslo

Skrevet av: Ida Brun
Brukthandelguide Oslo: Finn dine vintagefavoritter.


Klesindustrien står for rundt 10 prosent av verdens samlede CO₂-utslipp. Det er mer enn fly og skipsfart til sammen. Bare for å lage et par jeans går det med 7500 liter vann – og klimautslippet fra produksjon til butikk er på 70 kg CO₂ for en bukse.

En FN-rapport fra 2019 viste at verdens klesproduksjon doblet seg fra år 2000 til 2014. Hvis vi ikke endrer måten vi produserer, bruker og kaster klær på vil utslippene øke med hele 50 prosent innen 2030. Det er ikke kompatibelt med å møte klimautfordringene.

Er det en ting vi som forbrukere må gjøre, så er det å tenke over valgene vi tar i hverdagen.

Trenger klærne dine en oppgradering?

Se hvem som kan hjelpe deg i Den store reparasjonsguiden


Et enkelt valg er å gjøre det vi kan for å få klær til å leve lenger. Bruker du et plagg dobbelt så mange ganger, reduserer du klimaavtrykket med hele 49 prosent – og her kommer også brukthandel inn i bildet.

Det har blitt en trend å handle vintage. En undersøkelse fra Finn viser at hver fjerde nordmann har kjøpt brukt en av de ti siste gangene hun har handlet klær.

Du trenger ikke scrolle lenge på TikTok før du kommer over noen som viser frem sine siste vintagkupp.

I denne guiden gjør vi det enklere for deg som vil handle brukt og vintage. Se vår oversikt over noen av de mange bruktbutikkene du kan finne i Oslo.

Eftir

Markveien 35 B

Eftir er det nyeste tilskuddet på denne listen. De åpnet butikken sin i Markveien tidligere i år. Butikken har også en café, hvor du kan nyte en kaffe og lese en god bok i fine omgivelser.

Foto: Instagram/ @eftir_norge
Foto: Instagram/ @eftir_norge

Fretex

Ole Deviks vei 20, Kirkeveien 62, Ullevålsveien 12 & Smalgangen 8

Fretex har alt innen klær og tilbehør. Butikkene bugner av unike skatter og her vil du lett kunne finne det du er på jakt etter, og mer til. Med fire butikker i byen er det bare å gå til neste, hvis første den første viser seg å være bomtur. Fretex har også en egen nettbutikk for deg som vil bestille hjem.

Foto: Instagram/ @fretexullevaalsv
Foto: Instagram/ @fretexullevaalsv

Fretex Arkivet

Universitetsgata 20 & Olaf Ryes plass 3

I fjor høst åpnet Fretex to nye Fretex Arkivet butikker i byen. Hos Fretex Arkivet vil du finne klær og tilbehør fra ulike tidsepoker med en bestemt stil og kvalitet. Butikkene er mer oversiktelige enn de vanlige Fretex-butikkene, og passer godt for deg som vet akkurat hva du er ute etter. Fretex tilbyr også nettbutikk for dypdykk i arkivet og bestilling rett hjem.

Good Vibes Vintage

Markveien 2

Øverst på Løkka finner du Good Vibes Vintage. Her har gutta bak Good Vibes Vintage Van etablert en populær vintage butikk, med stort utvalg av graphic tees og baggy bukser.

Foto: Instagram/ @goodvibesvintagevan
Foto: Instagram/ @goodvibesvintagevan

Past Vintage

Markveien 54 & Prinsensgate 3b

Past er en Vintage Workshop drevet av det norske merket Livid. Her finner du håndplukkede vintage klær og et stort utvalg Levis bukser.

Foto: Instagram/ @pastworkshop
Foto: Instagram/ @pastworkshop

Prisløs

Øvre Slottsgate 6

Sentralt i sentrum finner vi Prisløs. De har noe for enhver og til alle stiler. Hvis du ikke bor i Oslo har de også en nettbutikk som gjør det enkelt å bestille brukt på døra.

Foto: Instagram/ @prislos
Foto: Instagram/ @prislos

Robot

Markveien 53

Nederst i Markveien ligger Robot. De er store på Instagram og har en nettbutikk, hvis du ikke bor i byen. Her finner du unike plagg som ingen andre har.

Foto: Instagram/ @robotoslo
Foto: Instagram/ @robotoslo

Twice Second Hand

Ekebergveien 233

Twice second hand på Sæter på Nordstrand kuraterer salget av andre folks brukte klær. Her kan man leie sin egen stand for en uke eller mer, mot at butikken tar en liten andel av salget. I følge våre insidertips leverer de utmerket på service og utvalget består av kvalitetsplagg, sko og vesker – mest til kvinner, men også noe til barn.

Foto: Instagram / @twicesecondhand.no

Uff

Prinsensgate 2b, Thorvald Meyers gate 74, Hegdehaugsveien 24 & Brugata 3/5

Hos Uff finner du det meste. De har et stort utvalg klær i alle tenkelige farger til alle kjønn. Hvis du har vokst ut av konfirmasjonsdressen din kan du ta en titt i en av de fire Uff-butikkene i Oslo.

Foto: Instagram/ @uff_secondhand
Foto: Instagram/ @uff_secondhand

Velouria Vintage

Thorvald Meyers gate 34

Du kjenner kanskje til Velouria Vintage allerede? Butikken er populær hos mange, og en av grunnene til det er at de har et stort utvalg graphic tees og en mengde merch fra artister verden over.

Foto: Instagram/ @velouriavintage

Vintage Wear Grünerløkka

Thorvald Meyers gate 50

Rett ved trikkestoppet på Olaf Ryes Plass ligger Vintage Wear. I de fargerike omgivelsene er det mye fint. Hvis du trenger en ny skjorte, kan du nok finne en i alle farger her.

Foto: Instagram/ @vintagewearoslo
Foto: Instagram/ @vintagewearoslo

Savner du din bruktfavoritt?

Tips oss gjerne på mail: redaksjonen@switch.no

Flere saker