Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

– Klærne mine har ikke drept noen

Vegansk mote: Stella McCartney med imponerende vinterkolleksjon laget av druer, epler og sopp på Paris Fashion Week.


Stella McCartney åpnet showet med å sende ut syv galopperende hester på catwalken på den millitære rideskolen i Paris. Til tross for at McCartney lenge har hatt et nært forhold til hester, brukte hun dem denne gangen som en protest mot moteindustriens utbredte bruk av lær, fjær og pels.

– Forskjellen er at disse dyrene er levende – og at klærne mine ikke har drept noen ting, sier Stella McCartney til The Guardian

Foto: Skjermdump fra Youtube@StellaMcCartney.


I løpet av 22 år har Stella McCartney aldri brukt lær, fjær, pels eller skinn i noen av sine kolleksjoner. Det er sjelden kost i motebransjen.

– Det er så mye lær, pels og fjær på runwayen, spesielt på vinteren. Jeg vil synliggjøre at det er mulig å vise frem dyr på andre måter, sier Stella McCartney.


McCartney har lenge vært opptatt av å utvikle nye og mer bærekraftige materialer i sine kolleksjoner. I sin siste vinterkolleksjon tar hun det til et nytt nivå med frakker og jakker laget av veganske lær-erstatninger og ansvarlig produsert garn.

Veskene og støvlettene ser ut som de er laget av lær, men består egentlig av av materialer fra druer, epler og sopp. Hennes ikoniske «S Wave» skulderveske er for eksempel laget av avfall fra vindruer.

Les også: – Jeg vil infiltrere innenfra. Jeg håper det er mulig.

Les hele saken her

– Jeg vil virkelig vise til alle – og til moteverden – at man ikke trenger å gjøre det, sier hun med en tydelig referanse til industriens etablerte praksis med å bruke materialer som kommer fra dyr og fugler i klesproduksjonen.

Selv om nesten alle de store merkene tar avstand fra pels, og de fleste motevisningene på Paris Fashion Week adresserer bærekraft på en eller annen måte, er lær et sentralt materiale i nesten alle kolleksjonene

Stella McCartney har som mål å bevise at man kan lage vakre designklær med alternative materialer. Hele ideen er å gjøre det så bra at ingen kan se forskjell. 

Utfordringen hun enda ikke har klart å løse er hvordan veganske klær skal bli rimelige nok til at det blir mainstream.

– Vi står i det minste i utfordringen sammen, sier Stella McCartney, som en oppfordring til de andre aktørene i bransjen om å mjobbe sammen for å få ned prisene på veganske materialer.

Flere saker