Forskning fra Oslo Met viser at nesten 2 av 3 klesplagg som kastes i restavfallet ikke er ødelagt. Norwegian Trash Collection AW22 er satt sammen av klær som nordmenn har kvittet seg med.
– Målet med kolleksjonen er å synliggjøre hvor mye fint vi kaster. Vi håper det bidrar til å starte en viktig debatt, men også til at folk tenker seg om og bruker klærne sine lenger. Man kan faktisk redusere utslippene fra eget garderobeskap med hele 51 prosent hvis man bruker klærne dobbelt så mange ganger, sier Preben Carlsen, daglig leder i Switch, som står bak motevisningen.
Totalt består Norwegian Trash Collection AW22 av av hele 11 ulike antrekk som ble vist frem av 11 ulike modellaktivister. Med Karl Johan som catwalk gikk modellene helt frem til Stortinget, hvor ble de møtt av Lan Marie Berg (MDG), Ola Elvestuen (V), Mathilde Tybring-Gjedde (H), Linda Monsen Merkesdal (AP) og Siv Mossleth (SP).
– Fast fashion er en møkkaindustri, sier Siv Mossleth (SP).
Ser man på tallene er det ikke vanskelig å forstå hva hun mener. Hvert år blir det produsert over 100 milliarder klesplagg. 30 prosent av dem blir aldri solgt, mens opptil 40 prosent av klærne som blir solgt, sjelden eller aldri blir brukt. Resultatet er at klær til en verdi av 460 milliarder dollar havner i søpla.
– Vi bør nærmest forby at man ødelegger klær som er brukbare, sier Mathilde Tybring-Gjedde (H), som tok en pause fra mammapermisjonen sin for å fronte en sak hun brenner for.
Mens fotografene gikk amok måtte forbipasserende på Karl Johan vike unna når modellaktivistene tok over Oslos paradegate. Ada Martini Strøm, toppmodellen som har gått grønt, ledet an tett fulgt av Ingrid Vik Lysne og Mari Nordén, fra Fæbrik,Thina Saltvedt, sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea, Isak Shorty, rapper og artist, Levi Try, influenser og TV-personlighet, Anja Bakken-Riise, leder i Framtiden i våre hender, Linda Refvik, CEO i NF&TA, Åse Roen, i Fretex, Pauline Ader, motedesigner og Adanne Lin-ji Ezimoha Sætereie, skuespiller og modell
Overforbruket er den viktigste årsaken til at motebransjen står for rundt 8 prosent av verdens klimautslipp – mer enn både fly og skipsfart til sammen.
– Jeg kan forsikre at vi som sitter i Regjeringen tar dette på aller største alvor, sa Linda Monsen Merkesdahl (AP). Hun innrømmet likevel at Norge ligger bak i utviklingen og at både regjeringen og bransjen må ta grep for å komme på offensiven.
– Vi må ikke bare gjøre det samme som EU. Vi må gjøre mer enn dem. Norge må ligge i front på dette området og vi har gode forutsetninger for å lykkes, sier Lan Marie Berg (MDG).
Hvis det ikke tas grep vil utslippene i moteindustrien øke med hele 50 prosent frem til 2030. Samtidig vil det globale forbruket av klær øke fra 62 millioner tonn i 2019 til 102 millioner tonn om 10 år.
– Vi må få på plass et produsentansvar som stiller krav om at produsentene ikke kan fortsette med overforbruket. Samtidig må vi stille miljøkrav, og krav til arbeidsforhold, hele veien fra råvarene til klærne produseres, sier Ola Elvestuen.