Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

– Svekker tilliten til Plan- og Bygningsetaten

Kommentaren er skrevet av Preben Carlsen, daglig leder i Switch. Han står selv ansvarlig for sine meninger.
Når Plan- og bygningsetaten tar i bruk maktmidler som kan legge livsverk i grus, må man forvente at de gjør en grundig jobb for å sikre at beslutningene blir tatt på riktig grunnlag.

Historien om de tre gründerne som har startet Norges største ombruksfabrikk har fått et trist kapittel. I midten av mars fikk satsingen en knallstart da 3500 mennesker møtte opp for å få en forsmak på Nydalen Fabrikker. To dager senere kom stoppordren fra Plan- og Bygningsetaten.

«Vi har ikke vært på eiendommen deres enda, men opplysninger vi har mottatt er tilstrekkelig til å konstatere at forholdet er ulovlig», skriver Plan- og Bygningsetaten. De truer med tvangsmulkt på 200.000 kroner, hvis det ikke blir umiddelbar stans av all ulovlig virksomhet.

Fra fest til fortvilelse

Fabrikkgründerne forteller at stoppordren kom uten forvarsel. De fikk sjokk da den dukket opp i mailboksen – og stemningen i teamet gikk fra fest til fortvilelse. Gründerne hevder de ikke har gjort noe galt, og mener hele situasjonen baserer seg på en misforståelse. For å rydde opp tok de umiddelbart kontakt med Plan- og Bygningsetaten, men selv etter 12 uker med full stopp har de enda ikke klart å komme i dialog.

Les også: Plan og Bygningsetaten med stoppordre til Norges største ombruksfabrikk: – Beslutningen er tatt på feil grunnlag, sier fortvilte gründere

Les hele saken her

12 uker er en evighet for gründere

Konsekvensene for gründerne er alvorlige. De taper penger, mister samarbeidspartnere og momentum for hver dag som går. Nå frykter de at tregheten i byråkratiet kan slå beina under hele gründereventyret.

12 uker er nok ikke så lenge for Plan- og Bygningsetaten, men for gründere som har sagt opp trygge jobber og brukt sparepengene sine på å skape sin egen arbeidsplass, er det en evighet.

Et søk på internett er ikke godt nok

Når en offentlig etat tar i bruk kraftfulle maktmidler som kan legge livsverk i grus, må man forvente at de gjør en grundig jobb for å sikre at beslutningen er tatt på rett grunnlag. Det bør også være en selvfølge at etaten som utøver makt er åpen, lydhør og tilgjengelig for innspill fra berørte parter.

Basert på det som står i stoppordren fra Plan- og Bygningsetaten, er beslutningen tatt på bakgrunn av informasjon de har funnet i media og på internett. Det er ikke godt nok.

Hadde de i stedet tatt seg tid til et kort besøk på fabrikken, hadde de oppdaget at flere av regelbruddene de viser til, aldri har funnet sted. Eksempelvis hadde de raskt sett at den mat- og vinbaren de refererer til ikke eksisterer – og de kunne fått en forklaring på hvordan fabrikkgründerne har jobbet med vakthold og tellesystemer for å sikre at det aldri har vært mer enn 400 mennesker inne i fabrikken samtidig – og ikke i nærheten av de 3500 menneskene som Plan- og Bygningsetaten mener utgjør en fare for liv og helse i stoppordren.

Svekker tilliten til Plan- og Bygningsetaten

Om dette hadde vært nok til å endre utfallet av saken, skal jeg være varsom med å mene noe om, men det som er sikkert er at tilliten til beslutningen blir svekket når flere av argumentene den baserer seg på er feil.

At etaten deretter er utilgjengelige for dialog i hele 12 uker, svekker tilliten til Plan- og bygningsetaten og forvaltningen i sin helhet.

På nettsidene til Plan- og Bygningsetaten står det at de skal være en pådriver i Oslos byutvikling. I denne saken har de vært en brems.

Heldigvis er det ikke for sent å redde Nydalen Fabrikker. Byrådet kan fortsatt vise handlekraft, men det begynner å haste hvis Oslo skal få glede av Norges største ombruksfabrikk i fremtiden.

Flere saker