Menneskelige perspektiver på globale problemer – og hva som skal til for å løse dem.

Fredag 17. mars inviterer Nydalen Fabrikker til faglig forsmak på Norges største ombruksfabrikk

– Ingen klarer å skape store endringer alene. Derfor må vi samles for å få fart, sier fabrikksjef Anne Dubrau.


McKinsey peker på sirkulærøkonomien som en av de ti viktigste fremtidsnæringene i Norge. I en rapport har de estimert potensialet for ny verdiskaping til 46 milliarder kroner. I følge analysen kan sirkulærøkonomien skape 14.000 nye arbeidsplasser i Norge innen 2030.

– Skal norsk industri og varehandel være konkurransedyktig i fremtiden må vi ta grep for å tilpasse oss. Det krever en re-industrialisering av Norge – og den reisen starter vi i Nydalen Fabrikker, sier Dubrau.

Les også: Dette blir Norges største ombruksfabrikk

Les hele saken her

McKinsey trekker spesielt frem nye økosystemer for vedlikehold, deling og resirkulering, bedre utnyttelse og gjenbruk av materialer som et viktig område for norsk næringsliv. Det krever nye former for samarbeid.

Starter Norges største ombruksfabrikk: I mai åpner Anne Dubrau, Randi Kvissel Haugen og Guri Hummelsund dørene på Nydalen Fabrikker.

– Ingen klarer å skape store endringer alene. Derfor samler vi aktører fra etablert og nytt næringsliv, forskning og akademia, politikk, offentlig forvaltning og populærkultur for å starte en stor, viktig og langvarig diskusjon om hva som skal til for at Norge får fart på den sirkulære overgangen, sier Randi Kvissel Haugen, styreleder for Nydalen Fabrikker.

Samlingen hun sikter til er et halvdags gratisarrangement i Nydalen Fabrikker for entreprenører, etablert næringsliv, fagfolk, politikere, studenter og engasjerte innbyggere som er nysgjerrige på hva som rører seg i den sirkulære industrien.

Arrangementet finner sted i fabrikklokalene i Nydalsveien 32B i Oslo, på fredag 17. mars. Det faglige programmet varer fra kl 12.00 – 16.00, så blir det fredagspils og muligheter for å bli kjent for de som vil bli igjen litt utover kvelden.

Popkultur: Jenny Skavlan, med-gründer av Fæbrik, Marte Wulff, artist, og Ulrikke Wethal, postdoktor ved Senter for Utvikling og Miljø på UIO skal diskutere om popkulturen kan bidra til å skape endringer i forbruksmønsteret vårt.

Omfattende utvikling krever store endringer

I følge en rapport fra WWF er forbruket av varer årsaken til 90 prosent av de globale naturødeleggelsene og 50 prosent av klimautslippene. Derfor mener EU overgangen til en sirkulær økonomi er avgjørende for å nå klimamålene i Paris-erklæringen. Med sin Green Deal og taksonomi for sirkulær økonomi er EU allerede i gang med å endre premissene for produksjon, salg og ombruk av varer i Europa. 

– Utviklingen vi står foran er omfattende og krever endring av alt fra forbrukskultur, forretningsmodeller, verdikjeder, reguleringer og incentivmodeller fra myndighetene. Dessuten må byene tilpasse seg kortreist industri – og vi må sikre at har en plass i det nye arbeidslivet. Alt dette er temaer vi skal innom når vi setter den sirkulære re-industrialiseringen av Norge på agendaen, sier Guri Hummelsund, produksjonssjef på Nydalen Fabrikker.

Hva skal til for å lykkes med en sirkulær re-industrialisering av Norge? Det skal Thina Margrethe Saltvedt, sjefanalytiker, Global Bærekraft i Nordea, Håkon Haugli, adm. dir. i Innovasjon Norge og Sirin Stav, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, forsøke å svare på.

Årets faglige høydepunkt: Fra popkultur til politiske reguleringer

Arrangementet er et mediesamarbeid med Switch som står for regi, programutvikling og programledelse.

– Nydalen Fabrikker har allerede før åpning skapt stor entusiasme. Interessen og nysgjerrigheten for hva som kommer er stor. Derfor har vi designet et ambisiøst program som skal gi både innbyggere, næringsliv, innovatører, politikere og forskere svar på det de lurer på, sier Preben Carlsen, daglig leder i Switch.

Årets faglige høydepunkt: Preben Carlsen i Switch skal være konferansier og debattleder når Nydalen inviterer til Faglig forsmak. Han mener arrangementet blir årets faglige høydepunkt for alle som brenner for ombruksøkonomien.

I løpet av fire intense timer møter du blant annet Jenny Ebbing Skavlan, med-gründer av Fæbrik, Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge, Thina Margrethe Saltvedt, sjefanalytiker, Global Bærekraft i Nordea, Marte Wulff, artist og grunnlegger av Spillerommet, Sirin Stav, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, Hallvard Bache, daglig leder i Levd, Runa Haug Khoury, CEO i AION, Øystein F. Thorup, administrerende direktør i Avantor, Ulrikke Wethal, postdoktor, Senter for Utvikling og Miljø, Universitetet i Oslo, Gro Sandkjær Hanssen, forsker, NIBR, OsloMet og professor II, NMBU, Jorunn Tyssø, gründer og daglig leder av Høine, Peter Hemmersam, professor på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Dunja Matanovic, konsulent i McKinsey & Company, Tord Dale, bærekraftsdirektør i Virke, Guro Kjørsvik Husby, kommunikasjonssjef i Norsirk, Anine Dedekam-Moldskred, gründer og daglig leder av Fikse, Hanne Islund, daglig leder i OsloKollega Karriere, Camilla Skjelsbæk Gramstad, Head of Sustainability, Elkjøp Nordic, Preben Carlsen, gründer og daglig leder i Switch og selvsagt de tre fabrikk-gründerne Randi Kvissel Haugen, Anne Dubrau og Guri Hummelsund.

– På kort tid har vi fått med oss over 20 personer som brenner for bærekraftig omstilling, holder et skyhøyt faglig nivå og har innsikt i alle deler av den sirkulære økonomien. Jeg tror derfor vi trygt kan si at dette blir årets faglige høydepunkt for alle som er opptatt av bærekraft, ombruk og sirkulær industri, sier Carlsen.

Møt selskaper og innovatører som allerede er i gang

Selv om programmet på scenen er intenst, er det viktig for Nydalen Fabrikker å synliggjøre noen av de som går foran i arbeidet med å skyte fart i re-industrialiseringen av Norge. Derfor har de fått med seg en rekke selskaper som allerede er i gang med å utvikle nyskapende ombruksløsninger, som du kan bli kjent med i pausen og etter det faglige arrangementet.

I fabrikkhallen møter du blant annet Levd, Nabo Design, Oslo Prop House, Norwegian Trash, Fikse, Tidsrommet, Rinato, My Visible Mend, Awake by Nine, Eftir, ByBi, Jippiaia barneklær, Epleslang, VegeMama, Gruten, Bookis, Waya Waya, Hattifnatt barneklær, Natty Design, A/Bareness, Mycela, In the Can, Norske Mikrohus, Oslo Badstuforening, Høine, Restarters, Tekstilkunst signert Eline Medbøe og mange flere.

Det faglige programmet avsluttes kl. 16.00, men for de som vil legge fredagspilsen sin til Nydalen Fabrikker er det bare å bli igjen litt utover. Fabrikken stiller med DJ og foodtrucks, og du kan kjøpe mat og drikke, utforske de sirkulære satsinger som stiller ut på stands og bli bedre kjent med dem som jobber i Nydalen Fabrikker – og alle andre som har brukt dagen på å få en faglig forsmak på re-industrialiseringen av Norge.

Flere saker